tirsdag 30. oktober 2018

Seigt elgkjøtt

Seigt kjøtt blir fantastisk mørt når du lar det putre lenge. GRYTE MED HØYRYGG: - Bresering er en ukomplisert måte å lage mat på. Koking av kjøtt er en god gammel tradisjon som kommer i nye matrender. Supper og gryter som er basert på kokt kjøtt gir kraftfull smak og kan varieres på langt flere måter enn den kjente og velsmakende suppen.


Har brukt elgkjøtt (elgskav) fra Smedstuen gård til søndagsmiddagen ei stund (kjøpt på butikken), men maken til seigt kjøtt er det lenge siden jeg har smakt, verre enn skosåler. Hva gjør man for å få kjøttet litt mørere. Jeg hører og leser at enkelte mener at elgkjøtt er tørt og seigt. Dette er jeg ikke enig i, gitt at slaktet er behandlet på riktig måte. Det er fullt mulig å ødelegge et slakt med feil behandling.


Jeg mener det er viktig å huske at det ferdige produktet aldri kan bli bedre enn utgangspunktet. Les mer av God elg! Måling av balansen mellom enzymene gjør det mulig å forutsi om et stykke kjøtt blir mørt eller seigt ved kjølelagring.


På den måten kan kjøtt som ikke vil bli mørt bli brukt til produksjon av blant annet kjøttdeig og pølser, og man kan unngå ubehagelige overraskelser for forbrukeren ved kjøp av hele kjøttstykker som biff og stek. Kuldeforkortning gir seigt kjøtt. Selv om mange er redd for høye temperaturer, mener Solheim at utfordringene kan være betydelig større seinere på høsten, når vinterværet setter inn.


Faktisk kan kulde være et vel så stort problem som varme når viltkjøtt skal modnes. Særlig det første døgnet. Elgjakta er godt igang og noen har vel allerede fått kjøttet i hus. Og de fleste kjenner noen som har elgkjøtt eller mulighet for å skaffe noe.


Elgkjøtt er anvendelig og kan brukes på samme måte som storfekjøtt. Det er på noen dyr litt elgsmak, men ofte smaker kjøttet veldig likt storfekj. Jeg tenkte vi skulle lage en form for en gryterett, så jeg har tatt kvernet elgkjøtt som jeg steiker sammen med løk, vann eller kraft.


Dette har jeg latt koke en stund for også kvernet kjøtt er seigt , forteller en alltid like opplagt Max Ivan og heller i en god fløteskvett som både hever smaken og gjør gryteretten god og tykk. Generelt ønsker vi å ende opp med kjøtt som er mørt og saftig, og ikke seigt og tørt. Den ideelle tilberedningsmetoden for kjøtt bør derfor minimere væsketap og stramming av fibre og maksimere konverteringen av seigt bindevevskollagen til fyltende gelatin.


Dessverre er det slik at disse to målene virker mot hverandre. Ha alle kjøttdeigen og saltet i en bolle rør det seigt. Tilsett et egg av gangen og rør godt. Ha i resten av ingrediensene og bland alt godt sammen. Varm opp en stekepanne med en god slump meierismør oppi, form kjøttkaker med skje og brun de godt på begge sider.


Legg de til siden og stek ut stekepannen med dl vann. På hvilke måter er kjøtt fra ulike dyreslag forskjellig? Kjøtt har alltid hatt en spesiell plass i vår diett og er for mange av oss hovedattraksjonen i et godt måltid. Det går ikke fortere om du boblekoker.


Da blir kjøttet tørt, hardt og seigt. Suppekvast gir god smak til kraften. Bruk purre, persille, timian eller andre urter. Knyt sammen med hyssing og la den trekke med kjøttet.


Kast suppekvasten etterpå. Beklager dersom innlegget er feilplassert, men dette var det beste stedet jeg fant. I år ble fryseren mer enn full.


For første gang vurderer jeg å selge litt elgkjøtt til venner og kjente da vi neppe klarer å spise alt selv. Spørsmålet mitt er: hva er en fornuftig pris å ta for ferdig kvernet kjø. Derimot har det et høyere innhold av protein, samtidig som at innholdet av fett er lavere enn ikke bare storfe, men også svin og kylling.


Ettersom elgkjøtt ikke er så fett, kan det være godt med en skikkelig kraftig og fet saus laget med creme fraiche og sopp til. Solbærsirup og einebær setter en ekstra spiss på sausen. Sausen passer også til annet viltkjøtt.


Forberedelse: Lag biffer fra elg på samme måte som om du lager biff fra okse. Vær forsiktig slik at du ikke oversteker kjøttet. Dette gjelder for alt elgkjøtt , ellers risikerer du å gjøre kjøttet seigt. Etter at kjøttet er fullstendig tint, kan du fjern overflødig fett (hvis du vil) og hinner på kantene av kjøttet.


Noen anbefalte oppskrifter som bruker Elgkjøtt som ingrediens Viser navn, og der hvor det er registrert kj, fett, protein og karbohydrater pr 1gram av oppskriften, samt pris. Klikk på oppskriften for å se mer. Her om dagen var vi så heldig å få noe elgkjøtt. Det var et par kilo med elg.


To kjøttstykker til sammen. Elg er, som mange vet, et veldig magert kjøtt som kan til tider bli veldig seigt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg