onsdag 24. oktober 2018

Hvordan slaktes dyr i norge

Slik slaktes dyra Alle dyr skal bedøves før slakting. Storfe drives enkeltvis inn en bedøvingsboks og skytes med boltepistol. På større småfeslakterier drives dyrene inn i en såkalt. Når dyra skal til slakting er dyrevelferden det absolutt viktigste for oss.


Dei må retta seg både etter regelverket for hygiene og etter regelverk for dyrevelferd og dyrehelse. Det gjeld dyrevelferdsregelverket så lenge dyra er levande, og det gjeld hygieneregelverket for den vidare slaktebehandlinga.

Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket blir fulgt. En stor del av disse er fjørfe. Dødstallene gjenspeiler at syke og skadde dyr også blir sendt med dyretransport til slakteriet, til tross for at dette er forbudt.


Velferden til et dyr kan ofte være svært dårlig før det dør. Dødstallene tyder på at syke og skadde dyr også blir sendt med dyretransport til slakteriet, til tross for. Norge , mange av disse er fjørfe.


Slakterier nekter som oftest filming og fotografering av avliving og bedøving. Publikum skal ikke få se hvordan slakting foregår.

Før et kosher dyr slaktes må dyret sjekkes nøyet for ytre skader og dødelige sykdommer. Kutting av strupen på dyr medfører omfattende smerte. Smertereaksjonen er godt forklart i en rapport fra the European Food Safety Authority (EFSA). I rapporten konkluderes det med at alle knivkutt vil påføre dyr smerte, og at det er stor risiko for at mange dyr som slaktes (uten bedøvelse) vil bli påført ekstrem smerte. Kjøttet av voksne dyr har vanligvis blitt dumpet på havet, mens noe er fryst ned til mat.


Kjøtt av årets unger har i stor utstrekning blitt saltet og hjemført som mat. For kalkun er kravet maksimalt kg per kvadratmeter når dyra under kg, og kilo per kvadratmeter når dyra er over kg. Kylling slaktes ved ulik alder, avhengig av hva den skal brukes til. Det mest vanlige er at den blir slaktet når den er til dager gammel og veier rundt 1-kilo.


Da siste istid tok slutt, og isen trakk seg tilbake, begynte innvandringen av dyr for alvor. Man regner med at de første innvandringene av landdyr kom fra Sør-Sverige og Danmark (som den gang var landfast med Sverige). Det kan stride mot religionsfriheten. Dyretransporter og slakting av dyr er sentrale temaer i dyrevelferd.


Her er bilder fra en norsk slaktehall. Vi vet ikke hvordan grensehandelen fordelte seg på kjøttslag, men legger i mangel av andre. Vårt mål er at folk skal se hvordan slakting foregår og dermed få mer kunnskap om.


Bønder melder om store avlingstap og enkelte må slakte dyr på.

Jeg er veldig fortvilet, og jeg vet ikke helt hvordan vi skal håndtere denne situasjonen. Dyr skal bedøves før avliving. Kravet om bedøving gjelder også ved privat slakting av egne dyr. Hvordan slaktes fisken?


Mens laksen venter på å bli slaktet, plasseres den i en slaktemerd. Disse slaktes når de er rundt fem måneder gamle. Fisken bedøves ved slag mot hodet eller elektrisk strøm. Det finnes ikke konkret statistikk på hvor gamle purkene er når de slaktes , men gjennomsnittlig slaktes purker etter tre kull.


Da er de mellom år og tre år gamle, i følge Animalia. De driftsansvarlige eller alle som er involvert i avliving av dyr , bør treffe nødvendige tiltak for å unngå smerte og minimere plage og lidelse hos dyr som slaktes eller avlives, idet det tas hensyn til beste praksis på området og tillatte metoder i henhold til denne forordning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg