onsdag 3. oktober 2018

Anovulatoriske blødninger

Dersom eggløsningen uteblir, oppstår såkalte anovulatoriske blødninger. Disse er uregelmessige, ofte med lengre intervall mellom blødningene, og blodstrømmen kan variere fra lett til betydelig. Hos unge kvinner er forklaringen på uregelmessige blødninger nesten alltid forbigående hormonforstyrrelser av tilfeldige årsaker. Hva er blødninger ved uteblitt eggløsning? Uregelmessige menstruasjonsblødninger heter på fagspråket metroragi, og kan ha mange ulike forklaringer.


Sviktende eggløsning kan være en årsak, og kalles på fagspråket anovulatoriske livmorblødninger. Les også Veiviser om uregelmessige blødninger. Kvinner med uregelmessige blødninger i perioden omkring overgangsalderen kan behandles med gestagen i de siste ukene av hver menstruasjonssyklus.


Hvis det ikke er eggløsning og ikke dannes progesteron, så blir det tull med blødningene (det man betegner ‘ anovulatoriske blødninger ’). Provera er et kunstig progesteron som kan regulere blødningene. Provera vil kunne gi normale menstruasjonssykler hvis det brukes i dager hver måned.


Fravær av ovulasjon medfører at det ikke dannes noe corpus luteum som produserer progesteron. Resultatet er langvarig østrogenstimulering, økt endometrieproliferasjon, ustabilt endometrium og unormale blødninger. Benevnes dysfunksjonell blødning når underliggende sykdom er avkreftet.


Anovulatoriske blødninger. Virker blødningsregulerende ved at stabilisere endometriet. Når gestagenpåvirkningen ophører efter de dage, afstødes endometriet som en bortfaldsblødning. Nogle kvinder med normal menstruation opfatter blødningen som kraftig, især hvis de tidligere har haft sparsomme blødninger sekundært til f. Store blødninger og smerte er de vanligste årsakene til at kvinner ikke ønsker å bruke eller ønsker å fjerne kobberholdig livmorinnlegg. Dosering Dysfunksjonelle blødninger : tablett ganger daglig i dager.


Blødning som ikke har organisk årsak stopper vanligvis i løpet av 1-dager, men for å sikre en vellykket behandling skal noretisteron tas i dager. På grund af relativt høje østrogener (både fra ovarier og fedtvæv) og manglen på progesteron (sekundært til anovulation) bliver endometriet ofte hyperplastisk. UREGELMESSIGE BLØDNINGER : Blødninger utenom mensen kan Det kan for eksempel skyldes at du ikke har fått eggløsning eller at det er. Det kan vise sig som pletblødning, kontaktblødning (ved samleje) eller langtrukne daglige blødninger. Blødninger , som kommer uden at der har været ægløsning, er ikke menstruationer men anovulatoriske blødninger.


An-” kommer fra græsk og betyder ikke-, og ”ovulation” betyder ægløsning, d. Hormonbehandling: P-piller kan anvendes til behandling af både kraftige og uregelmæssige blødninger. Det skal dog påpeges, at du ikke bør anvende p-piller i en længere periode, hvis du er storryger eller modtagelig for brystkræft eller blodpropper. I forbindelse med oplægning eller udtagning af indlægget kan der komme blødninger og smerter på grund af indgrebet. Der er også registreret svimmelhe akut forbigående ildebefindende og besvimelsesanfald. Indgrebet kan i sjældne tilfælde fremskynde anfald hos epilepsipatienter.


LH toppen i en del sykluser- anovulatoriske. Kan gi uregelmessige, hyppige og til dels langvarige blødninger , men sjeldne, sparsomme og amenoré er ikke uvanlig. Klinisk er der god erfaring for, at cyklisk gestagen virker blødningsregulerende ved anovulatoriske blødninger , men der foreligger ikke videnskabelige undersøgelser til dokumentation heraf. Juvenil blødningsforstyrrelse Formål-Definition af begreber-Beskrivelse Baggrund: Juvenil blødningsuregelmæssigheder skyldes oftest anovulatoriske blødninger inden for de to første år efter menarche. Deretter inntrer det ikke lenger noen eggløsning, selv om eggcellen blir stimulert, og kvinnen vil få såkalt anovulatoriske perioder, med østrogenstimulering kun av livmorslimhinnen og uregelmessige blødninger , både i hyppighet og styrke.


Hyppig lidelse, risikoen øges med alderen. Ofte organisk årsag men flere tilfælde ideopatisk. Som hos helt unge kan blødningsintervallerne være meget uregelmæssige nær klimakteriet. Dette kan skyldes, at hypofysen ikke stimulerer æggestokkene normalt, eller at æggestokkene ikke fungerer med normal ægmodning.


Der opstår da blødninger , selvom der ikke forudgående er sket en ægløsning, anovulatoriske blødninger. Gynekologiske blødninger av ukjent etiologi. Ovarie‑, livmor‑ eller brystkarsinom.


Ved primær ovariesvikt, misdannelser i kjønnsorganene som er uforenlig med graviditet og fibromyomer i livmor som er uforenlig med graviditet, er det lite trolig at behandlingsresultatet blir fordelaktig, og behandling bør ikke gis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg