torsdag 11. oktober 2018

Noen aktiviteter til samling i barnehage

Noen med litt erfaring til noen gøyale samlingsstunder. Alderen på barna er 2-5år, stort spenn, så det må være litt deltakelse innimellom for å få med alle. Har hatt mye eventyr, leker, tegnefortelling, fysikk eksperiment, osv. Noen som har en gøyal ting jeg kan gjøre i samlingsstund?


Samlingsstund i barnehagen - noen med gode ideer?

Er det noen som kan noen fine velkomstsanger? I samme barnehage satt det tre voksne og gledet seg til samlingsstunden. Hva som skjer der er opp til oss og barna! Vi skal våge å ta litt av.


Og ved å følge noen få, enkle regler blir samlingsstuden noe alle kan glede seg til. Det er viktig å gjøre rommet klar med hensyn til sitteplasser, noe å studere, god lyssetting, musikk og utstyr som intrumnter, formingsmateriell, bok og lingende. Så samles barna på gulvet utenfor døra der samlingen skal foregå.

Vi voksne lente oss litt tilbake og lot barna ta initiativ til lek, noen ganger hjalp vi dem videre, supplerte med en sang eller ble med på fisketur i båten. Vi gjentok denne samlingen flere ganger og den ble ikke lik en eneste gang. Små barn kan også late som.


Vi legger ikke opp til lange, kompliserte dramaforløp, men enkle late som. Dersom noen av barna er veldig urolige under samlingen eller forstyrrer for de andre blir en voksen med dem til et annet rom. Hvis noen av barna er mer opptatt av andre ting, kan vi skille dem. Ett av barna vil kanskje måtte sitte i fanget til en voksen for å lettere kunne roe seg ned. Hva er den faglige begrunnelsen for at vi har samlingsstunder?


Den voksne leder an med grunnslagsfølelsen. Gjenta sangen tre eller fire ganger. Noen steder kan man spille sterkt, andre steder svakt.


Når man er ferdig, skal barna legge instrumentene foran seg på gulvet. Avslutning med felles sang og lytting til musikk: Vi markerer at samlingen skal avsluttes. Vi roer ned og lytter til god musikk. Har dere noen tips til samlingsstund med tema vår?


Den må inneholde både et eventyr og sang(er) som passer til temaet.

Jobber også med språkstimulering gjennom kulturelle aktiviteter som satsningsområde) Barna er 3-6år. Det øker også gleden over og motivasjonen til å oppholde seg ute. Mens noen barn er vant til å gå på tur med mor og far og derfor føler seg trygg, er det andre barn som ikke er vant til å gå på tur utenom barnehagen. Barn som ikke har erfaring med å ferdes i naturen, har ofte behov for mer hjelp og støtte på de første turene.


I tillegg vil jeg råde dem til å gi inspirasjon til barna på flest mulig måter, så stor variasjon som bare mulig. Barna må få prøve alle former for aktiviteter der kroppen er i bevegelse. Det er gjennom allsidige måter å bevege seg på at de oppdager kroppen sin, sier Salvador Rivas i Ruseløkka barnehage.


Jobber som assistent i barnehage og begynner å gå tom for ideer til samlingsstund. Vi har også øvd en del på former og farger. Og en sang jeg kun husker litt av. Klær vi kan ha på kroppen. Hvor vi bruker hva, hva skal på først og når skal vi bruke hva (årstider, aktiviteter )-Hvor mange har vi av hver?


Hvor mange neser har jeg, hvor mange fingre har jeg, hvor mange bein har vi, hvor mange øyne er lukket nå osv Det er så gøy å ha samlingsstunder der barna kan delta aktivt. Jeg holder på med min eksamen, og skal ha uteaktivitets lek i barnehagen. Og jeg sliter med å komme med flere alternativer, så jeg lurer på om noen kan gi meg noen kreative uteaktiviteter som kan være populært for barna?


Det er enkelt og greit å ta med barna på lekeplassen i helgene. Men det finnes flere aktiviteter som ikke nødvendigvis krever så mye mer som du kan gjøre med barn fra år og oppover. Her er tips til hva du kan gjøre ute sammen med barna dine i sommer. Og dersom regnet høljer ne finnes det alltids mange aktiviteter for barn innendørs.


Som barnehagelærer må vi, som rammeplanen sier, legge til rette for og videreutvikle barnas kreative prosesser og uttrykk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg