onsdag 31. oktober 2018

Brystbetennelse kreft

Brystbetennelse kalles på fagspråket mastitt og rammer vanligvis ammende kvinner. Først i form av tilstoppede melkeganger, deretter kan det komme bakterier inn i brystet eller melk kan presses ut i brystvevet. Det er stor risiko for at kreften skal spre seg til andre organer, noe som kan føre til døden.


En dansk studie viser at dør før 50-års alderen og ca. I mange tilfeller foreligger spredning av kreften på diagnosetidspunktet. Tilstanden kan forveksles med vanlig brystbetennelse (mastitt).


Ekte brystbetennelse skyldes bakterier som lager infeksjon i brystvevet hos en ammende kvinne. Har fått vite at brystbetennelse uten amming kan være tegn på kreft så er litt spent. Fikk dette på Gran Canaria 23.


Kommer sekret ut fra venstre bryst som er varmt og ømt. Jeg ble anbefalt ultralyd av lege på gran canaria, men kunne vente til jeg var hjemme i Norge. Er dette fare for kreft ? Bakterien som ofte er årsaken til brystbetennelse , er gule staylokokker (staph. aureus), som er en del av den naturlige bakteriefloraen på huden.


Bakterier trenger seg inn i brystet gjennom fylte melkeganger. Brystet blir ømt, hardt og ofte rødt i huden. Kvinnen får som oftest feber. Betennelsen behandles med antibiotika.


Ved brystbetennelse kan brystet bli rødt, varmt, hovent og smertefullt. Du kan få feber og en influensalignende følelse i kroppen. Hyppig tømming av brystet i ett døgn er førstevalget som behandling av brystbetennelse.


Arv: Arvelig betinget kreft er mer vanlig hos menn enn hos kvinner. Cirka av brystkrefttilfellene hos menn antas å ha en genetisk knytning. En pleuritt skyldes oftest infeksjon med bakterier eller virus i forbindelse med en lungebetennelse.


Men man kan også få en betennelsesreaksjon i brysthinnen ved tuberkulose, ved blodpropp i en lungeblodåre, eller ved kreft. Den viktigste behandlingen av brystbetennelse er amming Foto: Scanpix Vis mer Forebygging. Mens noen mødre aldri opplever verken tette melkeganger eller brystbetennelse , er andre svært plaget. Det er dessverre slik at hvis du først har hatt brystbetennelse , får du det ofte igjen. Noen blir så plaget av det at de slutter å amme.


Fordi mange av symptomene på intracellulær Pagets kreft ligner på brystbetennelse eller deres eksem, er differensial diagnose nødvendig. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Selv om risikoen er liten for at en kul er kreft , bør du ifølge Ryel undersøke deg hos en lege dersom en kul eller en forandring i brystet som ikke har en åpenbar årsak har dukket opp. Du kan ikke kjenne på en kul om det er kreft , og derfor bør du kontakte fastlegen når du kjenner en kul for å få undersøkt den nærmere, sier hun. Spørsmål: Jeg var til mammografi og i svaret står det ifølge fastlegen min at det er påvist kalk i brystet, og at jeg vil få tatt en prøve av brystet.


Fastlegen mente at jeg ikke behøvde å bekymre meg, men det gjør jeg naturligvis. Det er fullt mulig å få brystbetennelse selv om man ikke ammer. Jeg hadde det som åring (var ganske flaut når man var på den alderen ja!), og var akkurat slik du beskriver det nå.


Dro på legevakten, og fikk antibiotika. Gikk over etter noen få dager, og har aldri hatt det igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg