torsdag 25. oktober 2018

Etiske dilemmaer sykepleie

Plikten til å redde liv versus pasientens rett til å være medbestemmende kan bringe oss opp i vanskelige etiske dilemmaer. Berit Lilan medlem i Rådet, skriver om medbestemmelse ved kritisk sykdom. På jobben kan mange situasjoner være vanskelige uten at det dreier seg om en etisk utfordring. Hvis du står overfor en utfordring der ditt valg blir rett for én, men feil for en annen, eller det blir galt uansett hvilken løsning du velger, står du overfor et etisk dilemma.


Visse typer alternativ medisin har fått innpass i det tradisjonelle helsevesenet.

Akupunktur er et godt eksempel på dette. Det blir ofte til at vi behandler folk helt inn i døden, og det føles fryktelig feil av og til. I neste omgang kommer elevene på banen med sine etiske dilemma. Ungdomstida er fylt av vanskelige valg, og den er gjerne en utømmelig kilde til hverdagsnære problemstillinger.


Slike dilemmaer er godt egnet til klasseromsdiskusjoner som synliggjør ulike perspektiv. Det gjelder spesielt der prinsippene om brukermedvirkning og selvbestemmelse kan komme i konflikt med andre hensyn. Håndtering av noen slike dilemmaer er lovregulert, andre er det ikke.


I den praktiske hverdag vil det i begge tilfelle oftest være rom for skjønnsmessige etiske overveielser.

Hvis taushetsplikten skal brytes, må andre etiske hensyn veie tyngre enn taushetsplikten ( for eksempel akutt helsehjelp). Eksempler på etiske dilemmaer. Du får for mye penger igjen fra kasseapparatet.


Du jobber i en omsorgsbolig, der en bruker forteller at vedkommende har stjålet en liten sum fra en butikk. Mange av de etiske utfordringene er felles for hele helsetjenesten, men etiske utfordringer knyttet til manglende ressurser, kvalitet og kompetanse synes mer uttalt i sykehjem og hjemmetjenester. Konk lusjon Det finnes mange krevende og ofte komplekse etiske utfordringer i sykehjem og hjemmetjenester. Mange valg er vanskelige fordi det er så mange hensyn å ta. Som fagarbeider vil du stå overfor valg der du må veie ulike hensyn mot hverandre, og det blir din oppgave å bestemme hva som skal gjøres.


Case 2: Barnevern – Arbeidsgiveransvar 08. Barnevernet bryter sammen” lyder overskriften på første side i regionavisen. Tre av fire barnevernskonsulenter er sykemeldt pga.


Halvor Nordby Ny bok om etiske dilemmaer som oppstår i krysspress mellom system og menneske i helse- og omsorgsarbeid. Narrativ etikk og profesjonelt hjelpearbeid Beate Indrebø Hovland Denne boken presenterer og diskuterer sentrale perspektiver fra narrativ etikk og disse perspektivenes betydning for profesjonelt hjelpearbeid. Bokens hensikt er å fremme kunnskap og en reflektert holdning til ulike etiske problemstillinger. Boken er skrevet spesielt for sykepleierutdanningen.


Forfatteren tar utgangspunkt i sykepleiefaglige dilemmaer og belyser aspekter som ansvar, respekt, taushetsplikt, autonomi, makt, velgjørenhet og ikke-skadeprinsippet.

Ledelsen i helseforetak og kommunale helse- og omsorgstjenester bør sikre at virksomhetene har rutiner og kultur for etisk refleksjon. Rutinene bør sikre at ansatte har tilstrekkelig kunnskap til å kunne identifisere og reflektere over vanskelige verdiavveininger og vite hvordan de skal håndtere etiske dilemmaer i sitt arbeid med pårørende, innenfor rammene av gjeldende regelverk. Den amerikanske hjemmeside Listverse.


Hvad ville du gøre, hvis du stod i følgende situationer? Lægens dilemma En erfaren læge står over for at skulle redde fem døende patienter, som hver mangler et forskelligt organ for at kunne overleve.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg