mandag 22. oktober 2018

Den fjerde barnesykdom oppkast

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Hva er den sjette barnesykdom ? Dette er en mild og ufarlig virussykdom som gir feber og utslett hos små barn.


Den kalles også tredjedagsutslett eller tredagers feber, og den er også kalt fjerde barnesykdom. Legene omtaler sykdommen som exanthema subitum eller roseola infantum.

Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom. Den femte barnesykdom er en vanlig og oftest ufarlig barnesykdom som gir feber og utslett.


Typisk har man noen dager med feber og redusert allmenntilstand før det kommer et utslett. Utslettet kan vare i opptil ti dager. Hyppigst ser man den femte. Sykdommen gir livslang immunitet.


Gravide skal unngå kontakt med barn med femte barnesykdom , fordi sykdommen kan fremkalle uønsket abort.

Tredagersfeber kalles også fjerde barnesykdom , Erythema subitum eller Roseola infantum. Søk lege dersom du er gravid og deres barn blir smittet. Inkubasjonstiden er et par uker. Tidligere ble den ofte kalt for den fjerde barnesykdom.


Den har mange ulike navn rundt om i verden. På Island kalles den for eksempel meslingens bror, dette er fordi utslettet sykdommen medfører kan minne om en del andre utslett , blant annet meslinger , sier Jenny Ringnes, som er barnelege og jobber på et barnesykehus i Seattle, USA. Den fjerde barnesykdom (exanthem subitum) Den fjerde barnesykdom , også kalt roseola, eller tredagersfeber, begynner med høy feber i tre til fem dager. Deretter vil barnet få et rosa-aktig utslett på overkroppen og i nakken, som kan spre seg til armer, bein og ansikt.


Det kan likevel være vanskelig å vite hva skal man se etter, og hvordan man vet at det nettopp er den fjerde barnesykdom det er snakk om. Det er viktig at foreldre med småbarn har kjennskap til sykdommen og dens karakteristiske forløp, fordi det på denne måten er mulig å skjelne den fra andre barnesykdommer, først og fremst meslinger. Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten.


Ved fjerde barnesykdom er det ikke som ved meslinger den typiske innledning med snue, hoste og lysskyhet. Feberen er der alene. Symptomer på den femte barnesykdom. Som regel gir sykdommen milde plager og for mange kan den oppleves symptomfri. Grunnen til navnet fjerde barnesykdom er at den inngår i en gruppe barnesykdommer som i tidligere tider var vanlig og der utslettene lignet hverandre.


Tiden fra barnet smittes til sykdommen bryter ut er 5-dager.

Kalles også den sjette barnesykdom (tidligere den fjerde barnesykdom ), tredagersfeber og roseola infantum. Forårsakes av humant herpesvirus type og 7. Men den forekommer også av og til i alle aldre. Vanlig hos barn fra måneder til år. Det kan klø og huden vil føles ubehagelig og varm. Tilstanden er svært vanlig.


Den forårsakes av humant herpesvirus type (HHV-6) og til viss grad humant herpesvirus type (HHV-7) som begge tilhører samme subgruppe (roseolovirus) i familien herpesviridae.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg