mandag 29. oktober 2018

Strålebehandling lungekreft

De fleste lungekreftpasienter vil i løpet av sin sykdom ha nytte av strålebehandling. Man antar at cirka av pasientene vil ha behov for denne behandlingen. I Norge er det fortsatt for få som tilbys strålebehandling. Stereotaktisk strålebehandling er en medisinsk behandling som benytter en svært nøyaktig, målrettet og høy stråledose.


Dette har vist seg å være et godt alternativ til kirurgi eller konvensjonell strålebehandling for behandling av relativt små svulster. Som oftest benyttes denne teknikken mot svulster i hjernene eller lunger, men den kan også brukes mot svulster som er lokalisert i. Ved lungekreft brukes ofte strålebehandling for å lindre symptomer som smerter, pustebesvær eller andre plager. Behandlingen kan gis med flere doser, med en behandling pr. Selv om oppleggene er forskjellige, vil effekten av behandlingen bli ganske lik.


Strålefeltet gis mot det aktuelle området. Lungekreft behandles med kirurgi, strålebehandling eller kjemoterapi, enten alene eller i ulike kombinasjoner. Sykdomsutbredelse, vevstype samt pasientens allmenntilstand og eventuell annen samtidig sykdom avgjør valg av behandling. Denne behandlingen brukes rutinemessig til utvalgte pasienter med levermetastaser, lungekreft (kurativ) og truende tverrsnittslesjoner.


Strålebehandling lungekreft

Kreften skal være av en type hvor lokalbehandling kan forventes å ha effekt. Ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) stadium I. Stadium I vil si en T1-2a (5cm) NMtumor. Fram til nå har kirurgisk behandling vært førstevalg for denne pasientgruppen, men resultatene ved stereotaktisk strålebehandling (SBRT, figur 1) er så gode at det er stadig flere handlingsprogrammer som sidestiller kirurgi og SBRT (selv om det ikke foreligger fase III-studier ennå). Palliativ strålebehandling ved lungekreft Fagansvarlig Odd Terje Brustugun Onkolog dr. Radiumhospitalet Oslo universitetssykehus HF Generelt.


Hos pasienter med ikke-småcellet lungekarsinom stadium III og IV vil palliativ strålebehandling være et fornuftig førstevalg i tilfeller der man ikke anser at pasienten er tjent med systemisk kjemoterapi. All stråling er i større eller mindre grad forbundet med bivirkninger. Men folk reagerer forskjellig på strålebehandling. Noen føler seg uvel før strålebehandlingen starter på grunn av sykdommen, en nylig operasjon eller ved å ligge på sykehus.


Strålebehandling lungekreft

Andre føler seg ikke uvel i det hele tatt og har ofte ingen problemer under behandlingen. Småcellet lungekreft er mer følsom for cellegift, enn ikke-småcellet, og cellegift er ofte førstevalg enten i kombinasjon med strålebehandling (begrenset sykdom) eller alene (utbredt sykdom). Siden småcellet lungekreft ofte sprer seg til hjernen vurderes derfor forebyggende strålebehandling mot hjernen.


Mange av pasientene som får påvist lungekreft får strålebehandling mot lunge og lymfeknuter. Slik strålebehandling blir ofte gitt i form av behandlinger, med en behandling hver hverdag. For det mindretallet som kan få kirurgisk, kurerende behandling eller strålebehandling er imidlertid overlevelsen betydelig bedre og det arbeides stadig for å bedre tilbudet ytterligere.


Symptomer hos pasienter med småcellet lungekarsinom vil vanligvis lindres effektivt med bruk av kjemoterapi. Hos pasienter med residiv av småcellet lungekarsinom, der ytterligere kjemoterapi ikke anses aktuelt, vil strålebehandling kunne gi god palliasjon. Torakal bestråling.


Lokalavansert lungekreft kan gi mange ulike symptomer. Det kan lindre symptomer, spesielt smerter ved metastaser i hjernen eller i knoklene. Ved en spesiell form for strålebehandling , stereotaktisk strålebehandling , gir man en svært konsentrert strålebunt som rammer kreftsvulsten svært presist.


Strålebehandling lungekreft

Omtrent prosent av alle tilfeller av lungekreft er bronkialkreft. Strålebehandling kan også brukes mot metastaser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg