tirsdag 23. oktober 2018

Blærebetennelse blod i urinen

Hvis pasienten blir frisk og blodet forsvinner som følge av denne behandlingen, er det ingen grunn å henvise. Mange fastleger følger ikke veiledningen fra urologene om at pasienter med makrohematuri, som er fagbegrepet for synlig blod i urinen , skal henvises urolog straks. I noen tilfeller kan begge diagnoser være til stede, men det er sjelden. Ofte er da kreftsvulsten årsak til blødningen.


Urinveiene består av to nyrer, nyrebekken og urinledere , samt en urinblære og et urinrør Avklaring av blod i urinen (hematuri) er viktig, men hos mange pasienter vil man ikke finne noen forklaring, spesielt ved ikke-synlig hematuri.

Blod i urinen kan komme fra blødningskilder hvor som helst i urinveiene. Av og til ser vi hevelse og vannansamling i kroppen, særig bena. Har du hatt halsesyke noen uker i forveien bør du lettere mistenke diagnosen. I uttalte tilfeller må pasienten gå på toalettet selv om urinblæren bare inneholder en liten mengde urin , fordi trangen til å late vannet melder seg med så stor styrke at det ikke er mulig å holde igjen. Ofte foreligger det trykk og ubehag i blæreregionen som lettes etter blæretømming.


Urinen er gjerne blakket, ofte med dårlig lukt. Hematuri kan skyldes sykdom i nyre, nyrebekken, urinleder, blære og urinrør.

Ved nyresvulster, både godartede og ondartede, kan blod i urinen være hovedsymptomet. Stein i urinveiene er en ganske alminnelig årsak. Nyreskader er blitt hyppigere, spesielt på grunn av økende trafikk med personuhell, og vil alltid gi blod i urinen. Ukomplisert urinveisinfeksjon er en blærebetennelse uten kjente kompliserende forhold eller andre sykdommer i urinveiene. Komplisert urinveisinfeksjon er derimot en betennelse der forhold i eller utenfor urinveiene kan påvirke forløpet i en mer langvarig og alvorlig retning.


Dette er mer vanlig blant menn enn blant kvinner. Noen kan merke grumsete eller blodig urin , og at urinen lukter vondt. Ved nyrebekkenbetennelse vil man i tillegg gjerne få høy feber, kraftige frysninger eller ryggsmerter.


Noen kan også oppleve å få smerter i nedre del av magen, i ryggen eller oppleve å få blod i urinen. Ved øre urinveisinfeksjoner er infeksjonen mer alvorlig, og man kan oppleve smerter, feber, kvalme og oppkast. Det er nødvendig å behandle hemorragisk blærebetennelse , og du kan sannsynligvis bare gjenkjenne den ved hematuri. Selv om blod forekommer sjeldent og i små mengder, er det fortsatt viktig å fortelle legen om dette symptomet.


Ofte følger det med andre sykdommer, ikke bare cystitis. Oplever du blod i urinen ? Så har du måske fået blærebetændelse.

Der er nemlig en sammenhæng mellem blærebetændelse og blod i urinen , som du kan blive klogere på i denne artikel. Lægen har mulighed for at øjebliksteste urinen for indhold af hvide blodlegemer, blod eller nitrit, alle typiske fund ved blærebetændelse. Oversigten herunder viser forskellige årsager til blod i urinen. Klik på navnet på en sygdom eller undersøgelse, så kommer du frem til en udførlig artikel om det pågældende emne.


Andre årsager er betændelse i urinvejene og stendannelse i urinvejen. Ved betændelser er der udover evt. Urinen passerer gjennom urinlederene til urinblæren og lagres der inntil det tisses ut via urinrøret.


Synlig blod er ofte et tegn på sykdom i urinveiene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg