mandag 29. oktober 2018

Jernmangel barn verdier

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøven ferritin.


Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen. I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk. Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk.


Lave verdier er helt vanlige under og etter fødselen. Prøvetaking av ferritin. Måling av s-ferritin gjøres ved hjelp av en blodprøve som analyseres i et laboratorium. Behovet for nok jern er stort hos barn og ungdom fordi de vokser raskt. Og barn i alderen 1-år er særlig utsatt for jernmangel , sier Carlsen.


Alle fullbårne barn er født med et lager av jern i kroppen, som sammen med jern fra morsmelk er tilstrekkelig de første seks månedene. Et barn i vekst har bortimot samme behov for jern som en voksen mann, men spiser mindre og har betydelig større risiko for å få jernmangel enn voksne. Utredningen for øvrig for å avdekke eventuell jernmangel som årsak til anemi er hovedsakelig basert på biokjemiske og hematologiske analyser. Ferritin er den beste markøren å se på, og er også en av de første verdiene som faller ved jernmangel. I tillegg viser studier at jernmangel i tidlige leveår kan påvirke læringsevne og motoriske ferdigheter på sikt.


Dersom barnet blir gående med ubehandlet jernmangel over ti er slike symptomer vanskelig å korrigere. Det samme gjelder gravide kvinner, som kan få for lite jern til å holde tritt med økende blodvolum og behovet til det voksende fosteret. Mange kvinner trenger også mer jern når de ammer, og svært premature barn som drikker morsmelk blir også anbefalt jerntilskudd.


Barn mndr har lavere verdier enn voksne. Verdiene stiger frem til 2–års alder og faller så langsomt til voksne verdier. Felles for alle gruppene – bortsett fra blodgivere – er at de ofte har et lavt inntak av mat. Kroppen har evne til å opprettholde en konstant jernmengde i. Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel, folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet. Barn som vokser opp i familier hvor det kun serveres vegetarkost får oftere jernmangel enn barn som spiser kjøtt regelmessig.


Slapphet, blek hud og hodepine kan også være tegn på jernmangel. Forhøyede verdier sees ved inflammasjon pga. En kombinasjon av de følgende faktorene gjør at idrettsutøvere er i fare for å utvikle en jernmangel : For lite jern i kosten. Hvem er mest utsatt for jernmangel ? Barn og unge i vekst har et økt behov for jern. Bruk av vanlig spiral vil ofte øke menstruasjonsmengden, mens en hormonspiral vil redusere blødningene.


De første tegnene på jernmangel er gjerne at man blir litt blek rundt munnen og at man blir trøtt. Det er imidlertid ofte slik at jernmangelen kommer snikende, og derfor er det ikke sikkert at man merker noe til det i det hele tatt. En transferrinmetning for kvinner og for menn kan være indikator på hemokromatose.


Transferrinmetning er tradisjonelt definert som grenseverdi for nedsatt jernabsorpsjon og jernmangel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg