mandag 8. juni 2015

Betent talgkjertel i underlivet

Betennelse i en talgkjertel. Det er ikke uvanlig at det kan oppstå betennelse i en forstørret talgkjertel. Det kommer da typiske tegn på infeksjon med rødhet, hevelse, ømhet, lokal varme. Ofte blir resultatet en byll (abscess) som det kan tømmes puss fra.


Dette går normalt over av seg selv og trenger ingen behandling. SVAR: Hei Det er helt normalt å ha talgkjertler i underlivet , dette gjelder både for gutter og jenter. Talgkjertlene er knappenål store og hvite og hjelper til med å smøre og holde slimhinnen fuk. En kvise er altså en lokal betennelse der aknebakterien har bosatt seg nede i talgkjertlen, og dermed spiser talget. Aknebakteriens avfallsstoffer er svært irriterende for huden og lager dermed en lokal betennelse, sier sykepleieren.


De typiske symptomene er infeksjon i huden, hvor det oppstår smerter og kuler med stadig tilbakevennende, og ofte forverret, infeksjon. Utseendet på det betente området endrer seg over tid. De første anfallene er preget av at det oppstår en betent kul som utvikler seg til en byll, og som til slutt åpner seg og tømmer ut illeluktende puss. Forstørret talgkjertel. Noen ganger blir talgkjertelen forstørret.


På fagspråket kalles dette et aterom og er resultat av en tilstoppet talgkjertel. Kjertelen fortsetter å produsere talg, og det danner seg etter hvert en kul under huden. Det er en bløt, gul og litt knudrete knute, og har som oftest en forsenking i midten. Underlivsbetennelse viser seg ved ømhet og smerter i den ene eller begge sider av underlivet - kanskje tvers over. Samtidig kan det være feber og allmenntilstanden kan være påvirket.


Infeksjonen kan også gi blødningsforstyrrelser og utflod. Hvordan stiller legen diagnosen? Jeg har ofte synlige talgkjertler i underlivet som jeg knepper på og tømmer.


Feil å gjøre kanskje, men jeg bare MÅ kneppe på slikt. Nå har jeg ganske lenge hatt en stor en ved skjedeåpningen. Knepte litt på den i går får å se om jeg fikk noe ut, dette skulle jeg tydeligvis ikke gjort. Omtrent en tredjedel av de som får det har sykdommen i familien. Hva er svettekjertelbetennelse?


Svettekjertelbetennelse - hidradenitis suppurativa (HS) på fagspråket - er en betennelse i hårsekkene i områder på kroppen med svettekjertler, oftest i armhuler eller lyske, men kan også forekomme rundt kjønnsorganer, endetarm eller under brystene hos kvinner. Noen smitter ved samleie, andre kan du få uansett. Jeg skal nevne de vanligste mikroorganismene: Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Candida albicans. Kviser er så vanlig at de færreste tenker på det som en hudsykdom, men for mange av de som er rammet kan kvisene være en alvorlig belastning. NO: Har du fått en eller flere blemmer i underlivet , kan være noe så enkelt som en betent hårsekk eller en kvise.


Men, det kan også bety at du har fått en kjønnsykdom. Til orientering er det hårbevokste området i underlivet og vagina to ulike områder. Her er en helt spesiell elastisk hu hvor det ikke vokser hår. Når hun snakker om i vagina kan en anta det ikke er området rundt hun mener. Jeg har hatt en betent talgkjertel en gang, og det høres veldig ut som det du beskriver.


Det var en kul i underlivet som virket mest som en underjordisk kvise. En hard klump under huden liksom, som vokste seg større når jeg pirket og plaget den. Nesten som å ha en ert under huden. Hvis du vil bli kvitt byllen, bør du ikke ta fingrene fatt.


Det er nok ikke så lurt å klemme på byllen da den ofte da kan bli mer betent og spre seg i vevet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg