onsdag 3. juni 2015

Dott i øret vondt i kjeven

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Konservativ behandling av vondt i kjeven (som kan være en årsak til vondt i øret ) Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt. SpHar vondt i kjeven og øret på samme siden. Svar: Noen vanlige årsaker til vondt i kjeven og øret samtidig kan være refererte smerter fra masseter (store tyggemuskel) eller SCM (nakkerotasjonsmuskel) – de to musklene inne i munnen, medial pterygoid og lateral pterygoid er også ofte involvert ved slike plager.


Dette er en tilstand med smerter i kjeveleddet, tyggemuskulatur, ansikt, hode og hos noen i øret. Mange kjenner hele tiden murrende smerter i og rundt kjeveleddet, like foran ørene. Klikking og knepping i leddet er også vanlig, men det er vanlig også blant friske personer.


Det mest karakteristiske symptomet er skrapelyd når man beveger kjeven. Dette beskrives ofte som om man har “grus inne i leddet. Det er ikke uvanlig med smerter i kjeveleddet.


Ettersom dette ligger rett foran øret kan det føre til at det oppfattes som smerter i øret. Kjeven kan oppleves som stiv. Dott i øret - kjerringråd. Dersom du skulle oppleve å få en intens lyd i øret som senere forsvinner av seg selv, kan du få lyden til å opphøre med en gang ved å gjøre følgende: Snu hodet sakte helt til den ene siden, deretter til den andre siden og så til slutt til snu hodet sakte helt over til den første siden igjen. Her om dagen våknet jeg med en dott i høyre øret.


Vanligste årsak til dott i øret er at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en vanlig luftveisinfeksjon (forkjølelse) og ørevoks, sier doktor Mads H. Moxness, som er Lommelegens øre -nese-hals-spesialist. Væske i mellomøret kan også gi dott i øret , men da er det mer vanlig at man opplever et klart hørselstap, ifølge legen. Det består som andre ledd av ben, brusk, leddkapsel og tilliggende sener. Smerter i kjeven er ikke uvanlig.


Alle disse strukturene kan ved sykdom forårsake smerter. To informanter fortalte om smerter i nedre del av ansiktet, vekselvis på høyre og venstre side. Den ene av kvinnene sa hun hadde smerter langs kjeven opp mot øret , og at det kjentes som alt stammet fra tungen, som var sår, vond og sviende.


Den kjentes svullen, og hun hadde vondt for å tygge. Stoffskifte sjekket og normalt. Jeg er en dame på år. Tidvis også smerter nedover kjeve, bak i nakke og oppover hodet.


Hvorfor får man vondt i kjeven ? Mange opplever kjevespenninger og tyggeproblematikk grunnet en hektisk hverdag – dette skyldes ofte stramme muskler (bl.a. store tyggemuskelen, masseter) og nedsatt leddbevegelse i kjeveleddet. Når noen muskler trekker for mye i en retning så kan det bli muskulær ubalanse. Er øretrompeten åpen får vi derimot ikke vondt når vi lander med fly eller dykker, siden de nye lufttrykkene kan komme opp i mellomøret når øretrompeten er åpen. Trommehinnen vil ikke dyttes innover når øretrompeten er åpen. Tett øretrompet kan gi dottfølelse i øret.


Fra nesen går det en luftekanal som kalles øretrompeten. Lufttrykkskade i øret , barotraume, oppstår som følge av stor trykkforskjell mellom utsiden og innsiden av mellomøret. Det kan føre til skade på trommehinnen og noen ganger også i indreøret.


Vondt i kjeven (har du muskel- og leddsmerter i kinn eller mot kjeveleddet?) – Vondt i munnen – Vondt i tennene. I denne artikkelen kan du lese om flere mulige årsaker, og om når du bør ta kontakt med lege.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg