mandag 8. juni 2015

Halsbetennelse smittsomt

Halsbetennelse smitter ved at en syk person hoster eller nyser i nærheten av deg. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Hvor lenge er halsbetennelse smittsomt ? Det er umulig å si noe presist om hvor lenge halsbetennelse smitter, og det vites heller ikke om smitteperioden er lengre for henholdsvis bakterie- og virushalsbetennelse.


Det man vet er imidlertid at smitterisikoen er størst når du er som sykest, så bli hjemme under dyna hvis du ikke føler deg frisk. Inkubasjonstiden er to til fire dager. Det er ikke uvanlig at halsbetennelse , som er forårsaket av streptokokker, sprer seg blant skole- og barnehagebarn.


Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt. Den vanligste grunnen til at halsbetennelse er smittsom , er forkjølelsesvirus, kan Norsk Helseinformatikk fortelle. Behandling av halsbetennelse.


Ariansen forteller at vanlige smertestillende medisiner ofte vil gi god smertelindring ved halsbetennelse. Førstevalget bør være paracetamol som de aller fleste kan bruke. Alle kan få en ørebetennelse, men barn er spesielt utsatte. De fleste blir bedre etter et par dager, men noen trenger antibiotika. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene.


Forkjølelse er litt verre å svare på, fordi mange forskjellige virus (som rhinovirus, RS-virus, adenovirus). Kald drikke og is kan virke lindrende på sår hals. Halsen kan være rø eller ha hvite flekker bak i svelget. Det er ikke anbefalt å sleike drøvelen til en person som har halsbetennelse , men utover det går det mest på egen motstandsdyktighet skulle jeg mene (korriger meg noen, om jeg skulle ta alvorlig feil!). Middels smittsomt alt ettersom.


Immunsupprimerte pasienter, og i blant også andre, kan få candidiasis (candida albicans). Vanligste symptomer og funn er halskløe, hoste og betent, rødt svelg. Det som hjelper mot selve halsbetennelsen er antibiotika, men det finnes kjerringråd som lindrer smertene. Symptomer, funn og diagnoser. Bli kvitt halsbetennelse.


Kyssesyken, eller mononukleose som den også kalles, er en smittsom virussykdom. Den skyldes et virus som heter Epstein-Barr (forkortes EBV). Noen egentlig behandling finnes ikke.


Omtrent halvparten av de unge som smittes har ingen symptomer. Mange opplever også å få forstørret milt. Man kan også få forstørrete lymfekjertler, spesielt på halsen. Betennelsen forårsakes vanligvis av virus, men i noen tilfeller sees også kraftige bakterieinfeksjoner. Jeg har fått halsbetennelse og har fått antibiotikakur hos fastlegen min.


Jeg lurer på hvor lenge jeg er smittsom ? Samboeren min kan ikke bli smittet. De fleste pasienter med halsbetennelse behandles bare symptomatisk uten antibiotika, men noen ganger krever sår hals nærmere undersøkelse og muligens behandling. Hvis du har fått halsbetennelse med streptokokker, er det en halsbetennelse som skyldes en bakterietype. Bakterietypen heter Gruppe A Streptokokker.


SVAR: Hei Takk for at du skriver til oss i Ung. Så fint at du har fått antibiotika for å bli kvitt halsbetennelsen. Som regel er det ett døgn etter at man har startet på penicilli.


Smerter, rødt øye, lysømfindtlighet, tåreflod og nedsatt syn er symptomer på hornhinnebetennelse. Hornhinnebetennelse er en betennelse i den ytre, harde hinnen som sitter foran regnbuehinnen og pupillen i øyet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg