mandag 15. juni 2015

Sædcellens vei til egget

Etter et samleie kan man finne sædceller i begge egglederne hos kvinnen, og det ville ikke ha vært tilfellet hvis det fantes en form for kjemisk kommunikasjon. Sædcellens vei til egget er lang og møysommelig. Bare en brøkdel av dem kommer frem. Endel stanser og hviler på veien , og man tror at enkelte sædceller kan holde seg i live og være befruktningsdyktige fire til. Dermed kan sædcellenes hale bevege sædcellen framover.


Aksetråden er i mellomstykket omgitt av mitokondrier, som produserer energi til bevegelsen.

Mitokondriene følger ikke med inn i eggcellen under befruktning. Derfor er det bare kvinnens mitokondriale arvestoff som overføres til neste generasjon. Mannens sæ som tømmes i skjeden under samleiet, består av 2–milliliter sædvæske, som kommer fra sædblæren og blærehalskjertelen, og 300–4millioner sædceller. Straks det har skjed utløses en kjemisk reaksjon som sperrer de andre spermiene fra å trenge inn i egget.


Disse spermiene dør i løpet av kort tid. Det befruktede egget skyves mot livmoren og etter to til syv dager er egget fremme i livmoren. Befruktningen skjer vanligvis inne i den ene egglederen.


Hvis egget befruktes skjer det oftest i egglederen.

En eggkoker sparer tid om morgenen og sørger for perfekte egg , slik du vil ha dem. Unngå overkoking med eggkoker fra POWER. Alltid lave priser. Hvor mye veier et gjennomsnittsegg? Et egg veier i gjennomsnitt gram.


Hva består et egg av? Ett egg består av: Ca. Andelen plomme og hvite endrer seg litt med størrelsen på eggene. De aller største eggene har større andel plomme i forhold til hvite, og med små egg er det omvendt. Men hva gjør du når det i oppskriften står egg av middels størrelse, og du kun har en pakke med ekstra store egg i kjøleskapet?


Spiser du mye egg , er det ingenting i veien for å ha eggene stående på kjøkkenbenken – der holder de seg fint i minst en uke. Men om du bare spiser egg en sjelden gang, bør eggene oppbevares i pakken sin i kjøleskaptemperatur (ca. °C). Eggekartongen beskytter eggene både mot påvirkning av andre matvarer og støt som kan skade dem.


Når er egget for gammelt? Det er også der de første celledelingene finner sted. Dette er en EU-regel Norge må følge, men egg holder seg lenger enn dager om de oppbevares riktig.


Selv to måneder etter at høna har lagt egget , skal det være mulig å bruke det til matlaging og baking.

Ved assistert befruktning blir det som regel laget flere befruktede egg enn paret trenger. De beste av disse fryses, mens resten kastes. Det er i Norge lov å donere sædceller til par som ikke er befruktningsdyktige, men det er ikke tillatt å donere eggceller.


Av disse kommer bare kalorier fra eggehviten, resten finnes i eggeplommen. Sammen med disse kaloriene inneholder egget jern og vitamin A. Egg har også et høyt innhold av vitamin B B1 D og E, folat, selen og fosfor. På brevvekta til venstre er et egg som veier gram.


Til høyre et som veier gram. Bruker du fire av det til høyre, er det ikke sikkert maten din blir slik den er tenkt, ifølge kokkene. Ved slikt sal må du informere om når egga er lagt. Det er ulike regelverkskrav til egg avhengig av korleis og kor stor mengde du skal selje. Du kan selje egg som råvare.


Ved sal skal egga vere grovsortert der knekkegg, skitne egg og egg med usikker alder er sortert vekk. Egg inneholder ikke vitamin C, fiber eller plantesteroler. Egg er samtidig ikke like sunt for alle.


Av de mindre ønskelige stoffer inneholder egg mye kolesterol og omega-fettsyrer. Eggeplomme veier ca gram og eggehvite ca gram.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg