onsdag 17. juni 2015

Når begynte man å måle temperatur

Gratis avbestilling! Presise og raske termometer for måling av feber. Finn de billigste billettene til Male. Sammenlign priser på momondo nå! Reserver ditt Hotell i Male online.


Et termometer er et instrument for å måle temperatur.

Ordet kommer fra de greske ordene thermo som betyr varme og meter som betyr å måle. Temperatur måles i enheten gra men der er flere forskjellige skalaer. Den internasjonale standarden er kelvinskalaen. Den mest brukte i Norge er celsiusskalaen.


Temperaturmåling i øret er rask å utføre (tar noen sekunder), hygienisk og pasientvennlig. Eksempelvis spares mye tid ved å måle temperaturen i øret i stedet for i rektum - det kan være av betydning når temperaturen skal måles på mange pasienter, f. Vanligvis måles temperatur inne i små trehytter. Stadig flere trehytter med manuell avlesning av temperatur blir erstattet av automatiske stasjoner, men reglene for måling er likevel de samme. Muligheten til å måle temperatur kjenner man fra omkring 2år f.

Philo av Bysants og Heron av Alexandria, og dette gav opphav til termoskopet som ikke hadde en avlesbar skala. Hvor bitende kulden var, ble for eksempel vurdert ut fra hvor mye ved som måtte legges i ovnen for å holde varmen i rommet. Ut fra fargen på det oppvarmede metallet kunne en erfaren smed vurdere temperaturen i jernet, og når han kunne begynne å forme det. Når vi blir syke er det fort gjort å få feber, og da er det greit å måle med et termometer for å se hvordan vi ligger an. Her får du råd og tips for hvordan du enklest måler temperaturen til deg og dine.


Mal aldri i direkte sollys. Da tørker malingen for raskt, og rekker ikke å feste seg skikkelig på flaten. Overskyet vær gir de beste forutsetningene, men det går an å male fasaden når solen skinner hvis du følger solens gang og maler den delen som ligger i skyggen. Vasking av husveggene kan man helt fint gjøre nå , så fremst det ikke er nattefrost.


Det er egentlig flott å gjøre vaskingen nå slik at treverket får god tid til å tørke igjen før man eventuelt skal male eller beise, sier Enrico Bastiani, hos Nordsjö til ifi. Det er ingenting i veien for å vaske husveggene nå. Kroppens temperatur varierer gjennom døgnet, den er lavest på morgenen og høyest på kvelden. Det er lurt å måle sin egen kroppstemperatur relativt ofte slik at man kjenner sin normale temperatur.


Dette gjelder også små barn – da er det lettere å vite når man har feber. Du kan lese mer om krav til det fysiske arbeidsmiljøet i arbeidsmiljølovens § 4-4. Konsekvenser av varme og kulde.


Riktig temperatur er i alles interesse. For høy eller for lav temperatur kan oppleves som plagsomt, og du kan bli mindre effektiv når det er for varmt eller for kaldt.

De ulike måtene å måle temperaturen på er mer eller mindre presise. Det er viktig å kjenne til normalverdiene ved de ulike metodene. Det finnes ulike typer termometer som kan brukes til å måle temperaturen.


Tidligere benyttet man ofte mål med kvikksølv, og disse finnes nok fortsatt i noen hjem. Disse målene er av glass og kan lett knuses. Da har du noe helt konkret å sammenligne med. Mest nøyaktig i endetarmen. Har du høyere temperatur enn normaltemperaturen din, sier man at du har feber.


Ved verk i kroppen, smerter eller dårlig allmenntilstand kan du ta febernedsettende ved lavere temperatur. Førstevalget ved feber til både voksne og barn er reseptfrie legemidler som inneholder paracetamol. Det gis nå tall for maksimale tillatte konsentrasjoner i vann, matvarer og luft.


Les mer om tungmetallers helsevirkning i Store medisinske leksikon. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg