torsdag 25. juni 2015

Nav sykt barn

Presise og raske termometer for måling av feber. Kikhoste kan ramme i alle aldre, men er farligst for de yngste barna. Sykdommen regnes også som svært smittsom.


Pleiepenger er for deg som må være borte fra jobb fordi du skal være sammen med et barn som er blitt sykt , eller som er under utredning for sykdom, og som trenger din omsorg og pleie hele tiden. Den som barnet bor fast hos, kan overføre dager til den andre. NAV beregner dagene som hver av dere har rett til ut fra det samværet dere har avtalt.

Er du alene om omsorgen, har du automatisk rett til dobbelt antall dager hjemme med sykt barn. Er det bare du som kan ta deg av barnet? Har du flere barn med kronisk sykdom eller funksjonshemning, har du rett til ekstra dager for hvert barn. Du må søke for hvert av barna.


Retten til ekstra dager gjelder ut kalenderåret barnet fyller år. Når arbeidstaker er hjemme med sykt barn én dag, trekkes det én dag fra kvoten. Det har ingen betydning om det er en eller flere av barna som er syke, eller om barna er syke om hverandre. Ved barns sykdom er det også viktig å være klar over at kvoten med omsorgspenger ikke utvides selv om man har en legeerklæring på barnets sykdom.


Du kan søke NAV om penger fra første dag hvis du du bare har omsorg for et kronisk sykt eller funksjonshemmet barn over år.

I skjemaet oppgir du også de dagene du allerede har vært hjemme med sykt barn og de dagene du ber om å få penger for. Innloggede tjenester. Du kan logge på NAVs tjenester med ulikt sikkerhetsnivå.


Med MinID kan du sende meldekort, bruke arbeidstjenestene, sjekke utbetalinger m. Med BankI BankID på mobil, Buypass eller Commfides kan du i tillegg søke om ytelser, skrive til NAV og motta meldinger fra NAV. NAV utsteder en erklæring til arbeidsgiver om fordeling av retten til omsorgspenger. Når du er alene om omsorgen, dobles antall stønadsdager. Som sykmelder bør du gjøre foreldre som har et kronisk sykt eller funksjonshemmet barn oppmerksom på at de kan ha rett til økt antall dager med omsorgspenger, for å ta seg av sitt syke barn. Som lege må du i så fall gi legeopplysninger på de skjemaene som gjelder.


Logg inn på Ditt NAV. Egenmelding gjelder hvis du må være borte fra arbeid når du selv blir syk. Hvis du må være hjemme med syke barn. NAV og trygderett: Dette har du krav på hvis ditt barn blir syk eller skadet i en ulykke Dersom barnet ditt er sykt eller blir skadet, og barnet blir innlagt på sykehus eller har behov for pleie hjemme, kan du ha rett på omsorgspenger eller pleiepenger fra NAV. Har dere unntak for arbeidsgiverperioden vil NAV refundere alt sykefravær, også fravær med egenmelding.


Omsorgsdager sykt barn eller barnepassers sykdom. Alle ansatte med omsorg for barn har rett til omsorgspenger når barnet eller barnepasser er syk – og opptjeningstiden er uker. Les mer om hjelpestønad hos NAV.


Du kan få opplæringspenger dersom du må være borte fra jobb og har inntektstap fordi du deltar på kurs eller annen nødvendig opplæring for at du kan ta deg av et langvarig sykt eller funksjonshemmet barn som du har omsorg for. Hvis man har brukt opp egenmeldingen på sykt barn -dagene, mener Nav at du bør prøve å finne en løsning sammen med sin arbeidsgiver.

Hva du i praksis kan få lov til av arbeidsgiver, vil variere stort. Kommunens sentralforbund er Norges største offentlige arbeidsgiverorganisasjon, alle norske kommuner er medlem. Begge får da en bekreftelse fra NAV på antall dager de har rett til å benytte hvis barn er syke, og denne skal fremvises arbeidsgiver.


Hvis foreldrene har delt omsorgen for barna etter et samlivsbrud beregnes antall dager som før de flyttet fra hverandre. Det betyr dager til hver, eller dager til hver hvis man har eller flere barn. Jobber du når du er hjemme med sykt barn ? I tilfelle er du ikke alene.


Svenskene har til og med innført uttrykket å vobbe, som kommer fra vård (pass av sykt barn ), pluss jobbe. Som kronisk sykt eller funksjonshemmet barn regnes barn som lider av en tilstand som omfattes av egen liste på diagnoser (ramme 1). Hvis foreldre har omsorg for kronisk syke barn , har de ti dager hver fra arbeidsgiver og ti ekstra dager hver fra NAV for hvert kronisk sykt barn per år.


For sykt barn -dager må du ha vært ansatt i minst fire uker før du har krav på å være hjemme med lønn. Dessuten gjelder reglene generelt for barn under år. Hvor mange barn du har, og om de har en kronisk sykdom, spiller inn på antallet dager: Har du ett eller to barn , har du krav på dager i året.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg