fredag 25. mars 2016

Fryse kjøttdeig siste forbruksdag

Siste forbruksdag brukes på lett bedervelige matvarer som for eksempel fersk fisk og fersk kjøttdeig. Disse matvarene har alltid angitt oppbevaringsmåte. Slike matvarer skal oppbevares kaldt etter produsentens anvisning.


Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet, sier hun. Derfor fraråder hun å fryse matvarer samme dag som datoen går ut.

Skal du fryse mat, gjør et så fort som mulig og ikke vent til siste dagen. Du må også være nøye når du tiner maten. Det er sikrere å tine det i kjøleskapet enn i vannbad eller på kjøkkenbenken, for å unngå for mye vekst av listeriabakterien. Dersom man oppbevarer maten kaldt slik det står på pakken, fryser inn mat noen dager før siste forbruksdag og tiner i kjøleskap, bør maten være trygg, sier Svindland.


Det er nemlig slik at bakteriene ikke dør av frysing, men slutter å vokse for en periode. Randi Vassbotn Norheim, som er klinisk ernæringsfysiolog og driver matfordeg. Tiner du fryst mat på kjøkkenbenken eller spiser kjøttpålegg etter siste forbruksdag ? Da bør du tenke deg om to ganger.

Vil tro at man kan spise det meste som fryses siste forbruksdag , så ble derfor overrasket over at de skrev dette. Jeg er litt overhysterisk når det kommer til mat, og da bør jeg tydeligvis være enda mer forsiktig? Skal slutte å fryse ned varer på siste bruksdagen da.


Har pleid å gjøre det hvis plutselig et planlagt måltid må utsettes. Regelverket fastslår at produkter som anses som lett bedervelige, f. Dessverre har nok de færreste en egen fryser for hurtig innfrysing av varer. Men du bør i alle fall huske på å fryse varen i god tid før datoen for siste forbruksdag , råder Matportalen. Oppbevaring: Optimal temperatur er minus grader.


Det er den samme temperaturen som fryserne i butikkene holder. Men det er klart at det er marginer på disse datoene. Alle kjøttdeigene med denne datoen skal nemlig være trygge å spise til og med denne dagen. Alle vil ikke bli dårlige samtidig, og ihvertfall ikke på et visst klokkeslett.


Lyst kjøtt som kylling må du være forsiktig med. Det samme gjelder kjøttdeig , kjøttpålegg, pølser og fersk fisk. Rødt kjøtt blir bare bedre og mørere når det oppbevares.


Men er kjøttet blitt gråbrunt, slimete og lukter surt, bør det kastes. Kjøttdeig holder seg i opptil måneder, om det har blitt korrekt oppbevart før innfrysingen.

Hvordan maten har blitt oppbevart spiller også inn. Slik mat bør tilberedes raskt når du tar den ut av. Den vil imidlertid ikke vokse om fryseren har minus grader, men vil kunne vokse på den tiden det tar å fryse og tine produktet. Mat frosset inn like før siste forbruksdag er lite robust ved opptining og bør derfor unngås.


Dersom du fryser matvarer som er på grensen for holdbarheten, vil du bremse forringelsen, men aldri stoppe den helt, forteller seniorrådgiveren. Var i Sverige tirsdag formiddag og kjøpte halvannen kilo kjøttdeig som jeg tenkte jeg skulle fryse ned i porsjoner. Nå ser jeg at siste forbruksdag var allerede dagen etter - altså i går! Kjøttdeigen har stått i kjøleskapet(med unntak av timer ett handelen - bilturen hjem), og den har hatt.


Om det derimot lukter surt eller blir slimete og gråbrunt bør det kastes. Han forteller at matvarer merket med best før vil tape seg i smak og forandre farge, men absolutt ikke er helseskadelig å spise. De er i tilegg lov å selge i butikken etter utgått dato.


Varer merket med siste forbruksdag kan være helseskadelig etter denne datoen. Det er viktig å vite forskjellen på de to matgruppene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg