onsdag 16. januar 2019

Arbeidsmiljøloven sykt barn

Presise og raske termometer for måling av feber. Kikhoste kan ramme i alle aldre, men er farligst for de yngste barna. Sykdommen regnes også som svært smittsom. Dersom en arbeidstaker har kronisk syke eller funksjonshemmete barn og dette fører til en markert høyere risiko for fravær fra arbeidet, ytes det omsorgspenger etter reglene i første ledd med tillegg av stønadsdager for hvert kronisk sykt eller funksjonshemmet barn.


Det samme gjelder ved nødvendig omsorg for funksjonshemmet eller kronisk sykt barn fra og med kalenderåret etter at barnet fylte år når arbeidstakeren har hatt slik omsorg for barnet som nevnt i § 12-tredje ledd. Departementet kan gi forskrift om dokumentasjon av nødvendig omsorg. Det gjelder også når den som passer barnet til daglig er syk.


Arbeidstaker kan også benytte omsorgsdager når barnet på grunn av sykdom trenger oppfølging i form av legebesøk og lignende, selv om barnet ikke er sykt eller pleietrengende den aktuelle dagen, se arbeidsmiljøloven § 12-9. Med mindre du har rettigheter etter en tariffavtale, gir dessverre ikke arbeidsmiljøloven deg rett til permisjon (lønnet eller ulønnet) for å være hjemme med et kronisk sykt barn. En avtale om ulønnet permisjon for å ta seg av barn pleier imidlertid arbeidsgivere å akseptere. Når arbeidstaker er hjemme med sykt barn én dag, trekkes det én dag fra kvoten. Det har ingen betydning om det er en eller flere av barna som er syke, eller om barna er syke om hverandre.


Ved barns sykdom er det også viktig å være klar over at kvoten med omsorgspenger ikke utvides selv om man har en legeerklæring på barnets sykdom. En ansatt som går hjem fra jobb etter lunsj for å gå til legen med et sykt barn , vil derfor kunne trekkes en hel dag av syke- barn -kvoten for dette kalenderåret. Det er imidlertid ikke noe i veien for at arbeidsgiver godtar at de ansatte bruker egenmelding ved barns sykdom for deler av dagen. Det kan være pleietrengende foreldre, syk ektefelle, barn med funksjonshemming eller lignende.


Andre vektige velferdsmessige behov. Alternativet tar i første rekke sikte på å imøtekomme foreldres ønske om mer tid til samvær med små barn eller behov som følger av problemer med å skaffe barnepass i arbeidstiden. Arbeidstaker som har omsorg for barn har rett til permisjon til og med det året barnet fyller år for nødvendig tilsyn med barnet når det er sykt , hvis barnet skal følges til legeundersøkelse eller annen oppfølging i forbindelse med sykdom, eller hvis den som har det daglige barnetilsynet er syk eller har permisjon omsorgspermisjon på. Retten til permisjon. En arbeidstaker som har omsorgen for barn har krav på permisjon dersom det er nødvendig med tilsyn når barnet er sykt , dersom barnet må følges til legeundersøkelse eller annen oppfølging i forbindelse med at barnet er sykt eller dersom den som har det daglige barnetilsynet er syk.


I motsetning til fravær grunnet egen sykdom, er det ingen begrensning i antall egenmeldinger man kan bruke ved sykt barn , ut over det maksimale antall sykt barn -dager pr. Arbeidsgiver kan imidlertid kreve legeerklæring dersom det er rimelig grunn til å tro at fraværet ikke skyldes sykdom. Sykefravær i arbeidsmiljøloven.


At sykrefavær er en legitim fraværsgrunn, og altså ikke representerer noe brudd på pliktene som arbeidstaker, fremgår imidlertid indirekte ved bestemmelsen om oppsigelsesvern ved sykdom arbeidsmiljøloven § 15- jf egen artikkel om dette. Arbeidsmiljøloven har ingen uttrykkelige bestemmelser om rett til fravær ved egen sykdom. De aller fleste foreldre vet at når de har syke barn , har de rett til å være hjemme et visst antall dager med lønn. Men det er ikke alle som kjenner kravene til egenmelding når du har sykt barn , antall dager du kan være hjemme og hva du må dokumentere. For sykt barn -dager må du ha vært ansatt i minst fire uker før du har krav på å være hjemme med lønn.


Arbeidsmiljøloven sykt barn

Dessuten gjelder reglene generelt for barn under år. Jobber du når du er hjemme med sykt barn ? I tilfelle er du ikke alene. Svenskene har til og med innført uttrykket å vobbe, som kommer fra vård (pass av sykt barn ), pluss jobbe. Du har krav på omsorgsdager per kalenderår når du har ett eller to barn under år, og dager dersom du har mer enn to barn under år.


Dagene du kan være hjemme med sykt barn gjelder altså til sammen, og ikke for hvert barn. Hvis fosterbarnet blir sykt Hvis fosterbarnet blir sykt , har fosterforeldre rett til permisjon, jf. Fosterforeldre har også rett til omsorgspenger ved barns eller barnepassers sykdom, jf.


Arbeidsmiljøloven sykt barn

Som abonnent på nyhetsbrevet får du tips om arbeidsrettslige temaer, oppdateringer ved lovendringer og varsel om viktige dommer! Har du personalansvar? Tariffavtalene inneholder bestemmelser som regulerer retten til lønn ved ulike typer omsorgspermisjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg