mandag 21. januar 2019

Streptokokker varighet

Hva er halsbetennelse med streptokokker ? Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse. Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget.


Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Gjennomsnittlig varighet av halssmerter reduseres fra dager til dager ved. Tema: Infeksjoner – Gruppe A- streptokokker (GAS) er en hyppig årsak til. Optimal varighet av antibiotikabehandling ved erysipelas er ikke godt dokumentert.


Bakterieinfeksjon i halsen skyldes normalt infeksjon med streptokokker. Hvis det føles som du svelger piggtrå kan det være en halsbetennelse med streptokokker. Det er flere forskjellige typer som kan gi sykdom hos mennesker, men viktigst og mest alvorlig er de sykdommene som fremkalles av de såkalte hemolytiske streptokokker. En streptokokkinfeksjon har ofte kort inkubasjonstid på mellom en til fire dager. Inkubasjonstida varierer ut fra hvilket agens som er årsak til halsbetennelsen.


Andre virusinfeksjoner har også kort inkubasjonsti og det kan ta mellom to til fire dager før man blir syk, forteller Kvittum. De fleste blir bra av kyssesyke innen fire til seks uker uten noen behandling. Sår hals med betennelse i mandlene kan være forårsaket av bakterier som kalles streptokokker.


Mandlene hovner opp og blir røde, noen ganger med et pussbelegg. Candidasopp eller gonorrébakterien kan også gi halsbetennelse, men dette er sjelden. Bakterien kalles på norsk også (beta-hemolytiske) serogruppe A- streptokokker , ofte forkortet til GAS.


Betegnelsen hemolytisk kommer av at bakterien danner stoffer som har evnen til å løse opp røde blodceller, men denne egenskapen er ikke årsak til de symptomene som infeksjonen fremkaller. Parainfluensavirus-infeksjoner er en vanlig årsak til luftveisinfeksjoner hos barn under fem år. Viruset er svært utbredt blant dyr og mennesker. Virus er den hyppigste årsaken til sår hals, og noen virus kan gi kraftige halsinfeksjoner som for eksempel kyssesyke.


Ved varighet over 2-dager, bør det foretas konsentrasjonsmålinger av vancomycin. Intravenøs antibiotikaprofylakse startes så snart som mulig etter fødselen starter, og for å få optimal effekt bør første dose gis minst to timer før barnet er født. Hei, Trenger litt råd her. Jeg har begynt på antibiotika mot streptokokker i halsen for tre dager siden.


Hadde vondt i halsen et par uker, så har gått med dette lenge. Jeg sa at Apocillin pleier normalt ikke å virke på meg, at jeg må ha flere kurer med andre typer an. Legen skrev ut Apocillin.


Vanligvis starter det med en typisk virusinfeksjon, som forkjølelse. Du vil bli merkbart sykere dersom du blir rammet av en streptokokk-betennelse, som store smerter i hals og svelg. Ved halsbetennelse utløst av streptokokker vil man som oftest ha hovne mandler med belegg, vondt i halsen hele tiden, feber, dårlig ånde og ingen forkjølelsessympotmer.


Man vil ofte føle seg elendig. Hvis man har tegn på en halsbetennelse og i tillegg har hatt feber og føler seg generelt syk kan man oppsøke lege. Sopparten candida er også svært motstandsdyktig og klarer seg like lenge som bakteriene utenfor menneskekroppen. Penicillin er effektivt overfor streptokokker og de fleste stafylokokker som er bakterier som forårsaker svært mange vanlige infeksjoner. Dersom penicillin brukes som enkeltdose, eller over kort ti er det fare for at kun de mest følsomme bakteriene forsvinner, mens mer resistente (motstandsdyktige) bakterier overlever og får bedre vekstmuligheter.


Skyldes som regel en infeksjon av virus () eller bakterier (). En infeksjon av virus går som regel over av seg selv etter noen dager. Hvis det derimot er bakterier som er årsaken kan sykdommen vare lenger og også gi feber.


Hvis betennelsen skyldes streptokokker bør den behandles med antibiotika, vanligvis penicillin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg