onsdag 23. januar 2019

Graviditet utenfor livmoren etter operasjon

Ved et svangerskap utenfor livmoren slår det befruktede egget seg ned utenfor livmorhulen. Egget kan være i eggleder (prosent), eggstokk, livmorhals eller i sjeldne tilfeller i bukhulen. Det befruktede egget kan den første tiden vokse normalt utenfor livmoren.


I de fleste tilfellene skjer dette i egglederen. I verste fall kan en graviditet utenfor livmoren være en livstruende tilstand fordi det kan gi en stor blødning i bukhulen. Hva er symptomene på graviditet utenfor livmoren ?

De vanligste tegn på en graviditet utenfor livmoren er underlivssmerter eller smerter nederst i magen, ofte på den ene siden. Graviditet utenfor livmoren Hva er graviditet utenfor livmoren ? Man snakker om en graviditet utenfor livmoren når det befruktede egget setter seg fast utenfor livmorhulen. En ektopisk graviditet kan sitte i eggstokkene, i livmorhalsen, i bukhulen eller som det hyppigst forekommende, i egglederen. Jeg hadde det sånn før jeg ble operet av samme grunn. En graviditet utenfor livmoren kan være farlig for kvinnen.


Når en graviditet utenfor livmoren blir oppdaget, blir enten fosteret fjernet kirurgisk eller ved hjelp av medikamenter. Det nylig befruktede egget driver så gjennom egglederen mot livmoren , hvor det implanterer seg og utvikler seg frem til fødselen. I noen tilfeller kan komplikasjoner føre til at egget implanteres andre steder enn i livmorhulen.

Dette er et velkjent fenomen og betegnes som graviditet utenfor livmoren eller en ektopisk graviditet. Den hyppigste årsak til slik graviditet er at egglederne er blitt skadet ved en tidligere egglederbetennelse. Det har dannet seg små lommer i egglederen hvor egget fester seg. Kobberspiral i livmoren er en disponerende faktor. Spiralen beskytter mot svangerskap i livmoren , men ikke mot svangerskap utenfor livmoren.


Jeg håper du finner innlegget interessant og vil svare på det, for jeg vet ikke hvor jeg ellers kan henvende meg. Det jeg lurer på er hvordan en lege bør reagere på tilfeller av graviditet som befinner seg utenfor livmoren. I juni i år ble jeg operert for sprukken eggleder etter at en gravid.


Du forteller at du ble gravid i februar, som endte i en spontanabort. Det er litt usikkerhet omkring muligheten for at du har hatt to graviditeter , men etter to Cytotec-kurer og utskrapning ble det konkludert med graviditet utenfor livmoren. Du har nå fått en dose med Methotrexat, som er et legemiddel som hemmer celledeling og cellevekst. Egget kan også feste seg i eggstokkene eller i overgangen mellom eggleder og livmor eller i livmorhalsen, sier gynekolog Jørn-Hugo Karlsen.


Blir man gravid med spiral, er det sjanse for at graviditeten sitter utenfor livmoren. Hvordan påvise svangerskap i eller utenfor livmor. Gravide kvinner har i starten av svangerskapet ofte plager som kommer og går, men ved vedvarende smerter er det lurt å få gjort en ultralyd.


Da ser man ofte fort om en graviditet er inni livmoren. Der fant de graviditet utenfor livmor og det forklarer de ekstreme smertene jg har. Men legen valgte å ikke gjøre noe med det.


Skjønner ikke hvorfor jeg ikke bare fikk en pille for å bli ferdig med denne graviditeten og få sørge før vi eventuelt prøver på nytt.

Noen som har vært borti graviditet utenfor livmor før? Ekstrauterin eller ektopisk graviditet betyr at et befruktet egg implanteres utenfor livmoren. Smerter tidlig i svangerskapet skal vekke mistanken. Ekstrauterin graviditet (forkortes noen ganger som XU) er en potensielt livstruende tilstand og kan forårsake alvorlige indre blødninger. Det samme gjelder hvis sykdommen har spredt seg utenfor livmoren.


Da er det vanlig å gi cellegift etter operasjonen. Det gjøres for å redusere risikoen for tilbakefall. Dersom operasjon av en eller annen grunn frarådes, gis strålebehandling eller cellegift i stedet. GRAVIDITET UTENFOR LIVMOREN : - 1-prosent av alle svangerskap skjer utenfor livmoren.


Siri von Krogh, jordmor og redaktør for nettsiden Alt For Mamma. Dere som har hatt svangerskap utenfor livmoren , vet dere om det pleier å se normalt ut på GU på forhånd? Spørsmålet er vel helst relevant når det blir oppdaget SENT, da.


Mener vel helst å spørre om man kan puste lettet ut dersom GU ser bra ut men HCG nivået har vært VELDIG mistenkelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg