torsdag 10. januar 2019

Infeksjonsutløst astma barn

Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise. Målet for behandling av astma er å komme så nært opptil symptomfrihet som mulig.


Diagnosen astma gis til stadig flere barn. De fleste av dem har infeksjonsutløst astma. Det betyr at astmaen kun kommer i forbindelse med infeksjoner i nedre luftveier.

Det starter oftest med en forkjølelse, men hos mange barn vandrer infeksjonen ned til bronkier og lunger. Da kan det bli hoste, slimdannelse, astma , tetthet og tung pust, som. Infeksjonsutløst astma er noe man i større grad ser at barn blir kvitt, selv om voksne også kan være plaget av overfølsomme luftveier uten at man har en klar astmadiagnose, sier hun. Sentralt i behandlingen av astma står inhalasjonssteroider, en type inhalasjonsmedisin som inneholder kortison, men disse har usikker plass i behandling av infeksjonsutløst astma hos voksne.


Barn som har infeksjonsutløst astma , kan ha så mange luftveisinfeksjoner gjennom året, at de kan ha nytte av å stå på inhalasjonssteroider f. Barn over år: Mild astma : episodisk behandling med lokal beta-agonist. Det at hun har vært helt frisk om sommeren taler jo også for typisk infeksjonsutløst astma , eller overfølsomme luftveier, som jeg ofte kaller dette. Medisinering av astma.

I vinterhalvåret er det viktig å ha ekstra oppmerksomhet på at barn med astma har en god nok behandling av sin astma. Det kan være nødvendig å øke den faste, regelmessige medisineringen når barnet er mest utsatt for forverring om høst og vinter med en kald og fuktig værtype. Det er en typisk sykehistore hos ditt barn. Jeg er enig med din lege i at dette betenges som infeksjonsutløst astma. Behandlingen barnet har fått med Betapred og Flutide er også en del av det vanlige behandlings regime.


Astma kan vise seg som langvarig hoste. Virusutløst luftveisinfeksjon kan hos noen barn feiltolkes som astma. Det kan gå flere år med infeksjonsutløst astma før det kan påvises noen atopisk allergi hos barnet.


Luftveisinfeksjoner fører regelmessig til redusert cilieaktivitet og inflammasjon. Infeksjoner utløser i den aktuelle alder ofte astma og RS virus er hyppig årsak. Barn under fem eller seks år kan ha problemer med piping og hoste, uten at dette skyldes astma. For eksempel kan spedbarn og småbarn bli tett i brystet når de er forkjølet. Hos noen barn kan hoste være det eneste symptomet, og hosten er ofte verst om natten og tidlig om morgenen.


Andre symptomer kan være piping, surkling, pusteproblemer eller tetthet i brystet. Efedrin mikstur kan ha alvorlige bivirkninger og bør ikke gis til små barn. Barn med mild astma opplever vanligvis hoste og piping en gang imellom, mens barn med mer alvorlig astma har oftere symptomer og kan ha fravær fra skolen.


Ved infeksjonsutløst luftveisobstruksjon hos barn over to år bør man i stedet for efedrin gi en korttidsvirkende, selektiv β₂-agonist til inhalasjon.

Anstrengelsesutløst astma kan føre til store sosiale begrensninger, særlig for barn og ungdom hvor fysisk aktivitet og lek er en betydelig del av en naturlig livsutfoldelse. I en amerikansk, nasjonal undersøkelse fant de at rundt prosent av barn med astma ble hemmet under fysisk aktivitet, mot fem prosent i resten av barnegruppen. Forekomsten av astma i befolkningen øker urovekkende. Norge har, eller har hatt, astma innen fylte år.


Til sammenligning har rundt av den voksne befolkningen i Norge astma. Ubehandlet pollenallergi øker sjansene for å pådra seg astma. Vissa utvecklar ”äkta” astma och behandlingen följer då de vanliga riktlinjerna. Andra får en särskild astmatyp (BPD- astma ) som karaktäriseras av β2-reversibel bronkobstruktion utan andra tecken till atopi, allergi eller luftvägsinflammation.


Hos dessa barn förbättras inte lungfunktionen av behandling med inhalationssteroider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg