tirsdag 22. januar 2019

Seboreisk eksem

Seboreisk eksem

Man tror i dag at seboréisk eksem skyldes hudens reaksjon på en naturlig forekommende hudsopp (Malassezia). Sammenhengen med denne hudsoppen er usikker fordi det er mange som har samme hudsopp uten å ha seboreisk eksem. Det finnes forskjellige varianter av eksem.


En variant kalles seboreisk eksem (sebore). Denne hudsykdommen oppstår som oftest i hudfolder, rundt munn og nese eller der det er hår, for eksempel i hodebunnen. Dette forekommer i områder med større talgproduksjon og særlig hos de med fet hudtype. Seboreisk eksem er egentlig en overreaksjon på en overproduksjon av en normalt forekommende sopptype. Barn har liten talgproduksjon og således sees dette hovedsakelig etter pubertet, eventuelt hos helt små babyer grunnet hormonpåvirkning fra mor.


Utslettet sees derfor ikke før puberteten, unntatt hos spedbarn, som i de første levemånedene kan ha høy talgproduksjon på grunn av hormonell stimulering fra moren i fosterlivet. Har du eksem på store deler av kroppen og kremene ikke virker, kan soppdrepende legemidler i tablettform ha effekt. For mange er seboreisk eksem noe som kommer og går over tid. Behandlingen anbefales sjelden på grunn av alvorlige bivirkninger. Typiske symptomer er flass i hodebunn, som er mest uttalt om vinteren.


Seboreisk eksem

Mange er også plaget med rød flassende hud rundt nesen, øyenbryn og noen ganger på brystkassen. Både flass og seboreisk eksem har uavklart etiologi, men skyldes kanskje en immunologisk reaksjon på gjærsoppen Malassezia, som er en del av normalfloraen. Forekommer hos 8– av befolkningen og i alle aldre. Høst og vinter forverres ofte eksemet, mens om sommeren kan det bedres.


Ofte er mange i samme familie rammet. Hos spedbarn er seboré er betegnelsen på en tilstand hvor spedbarn får et lag av fettaktig, gulbrunt flass i hodebunnen. Seboréisk eksem Hva er Seboréisk eksem ? Tilstanden er forbigående og ufarlig.


Seboreisk eksem

Hos voksne er det et vanlig, kronisk hudutslett som finnes på hudpartier rike på talgkjertler. Hvordan får man seboré? Eksemet kommer spesielt der det er mye talgkjertler slik som hodebunnen, øyenbryn, rundt nesen, foran på brystkassen (brystbenet) og i skrittet. Seborroisk eksem , også kaldt flasseksem, forekommer hos 5- av alle voksne.


Det er en kronisk hudsykdom i hodebunn og ansikt, og symptomene kan som regel lindres med behandling. Overvekst av denne soppen gir irritasjon (rødhet og flassing). Symptomer på seboreisk eksem varierer fra person til person. Typisk er skjellende røde flekker i huden. Graden av rødhet og skjell varierer.


Områder med høy mengde talgkjertler rammes særlig. Det vil si nesefuren, øyebrynene, Glabella (mellom øynene) hodebunnen og fremsiden av brystkassen. Både stress og kulde kan være forverrende. Seborroiskt eksem är en vanlig, recidiverande hudsjukdom på områden med riklig förekomst av talgkörtlar såsom ansikte, hårbotten, över sternum, i axiller och ljumskar. Klåda, rodnad och fet fjällning är dominerande symtom.


Samband finns mellan seborroiskt eksem och förekomst av den lipofila jästsvampen Malassezia (Pityrosporum ovale). Atopisk eksem kjennetegnes ved kløe, tørr hud og eksem ( 2). Det kliniske bildet ved akutt eksem domineres av hissig erytem, væsking og vesikler. Ved kronisk eksem ses lichenifisering og ekskoriasjoner.


Hos spädbarn ofta ilsket rodnat eksem med fet fjällning. Försvinner vanligen efter någon månad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg