tirsdag 28. mai 2019

Blødning i underlivet utenom mensen

Enhver blødning fra livmoren utenom den normale menstruasjonsperioden betegnes unormal blødning eller uregelmessig blødning. Det er en normal grunn til å blø utenom menstruasjonen, som du skal være klar over, og det er blødning i forbindelse med eggløsningen. Ofte har du litt underlivssmerter samtidig.


En slik blødning er sparsom, og varer bare en dag eller to. Les om Blødninger i underlivet. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Blødning fra livmoren utenom ved normal menstruasjonssyklus er en unormal blødning.


Unormale blødninger er ikke uvanlige, men årsaken er i stor grad avhengig av alderen hos kvinnen. I de fleste tilfeller skyldes blødningen ufarlige tilstander som stress, muskelknuter eller bivirkninger fra medisiner som p-piller. Etter dette produseres kjønnshormonet progesteron i eggstokkene, noe som gjør at slimhinnene i livmoren endrer seg og progesteronet synker og du får mensen. Dersom det er en svikt i progesteron-produksjonen kan det oppstå kluss i systemet og du kan få blødninger utenom mensperioden. Hei, og takk for spørsmål!


Så bra at du vil oppsøke lege når det skjer noe utenom det vanlig med underlivet ditt! Blødninger utenom mensen kan skyldes mange ting, og i de fleste tilfellene er det ikke noe alvorlig. Blødning etter samleie kan være et tegn på kreft i livmorhalsen, og bør sjekkes, i hvert fall hvis det er en stund siden det ble tatt celleprøve, sier Nesheim. Dersom en kvinne bruker spiral som prevensjon, kan dette også forårsake blødninger. Spiral, både kobberspiralen og hormonspiralen kan gi blødninger.


Dersom utfloden er illeluktende eller du har andre symptomer som kløe eller smerte i underlivet samtidig med brun utflo bør du kontakte lege. Det samme gjelder dersom du opplever brun utflod gjentatte ganger over tid. Ved eggløsning vil det oppstå en liten blødning i underlivet. Vanligvis gir det blødning med smerter og klumper så de fleste skjønner selv at dette er en spontanabort.


Hvis man er i tvil om man har abortert tidlig i svangerskapet, kan man måle HCG i blodet med to dagers mellomrom. Spontanabort med svært kraftig blødning kan føre til innleggelse på sykehus, men dette er sjelden. Det første symptomet vil være blødning fra underlivet.


Den kan være som en menstruasjon, men ofte mye svakere - eventuelt bare som en brunsvart utflod. Alle kvinner som opplever en plutselig og uanmeldt blødning etter overgangsalderen, bør med det samme henvende seg til legen. Vaginale blødninger utenom de faste periodene er heller ikke særlig uvanlig, det gjelder også blødning etter samleie.


En uventet vaginal blødning betyr at det blødende stedet befinner seg i vagina, livmorhalsen eller livmoren. Blødninger som ikke skyldes mensen eller bivirkning av hormonell prevensjon, skal man være litt oppmerksom på. Blødningen kan være helt uskyldig, men det er viktig å tenke på at det blant annet kan skyldes en seksuelt overfør infeksjon, f. LES OGSÅ: ting du bør vite om underlivet ditt. Lurt å sjekke seg for kjønnssykdommer.


Også forstyrrelser i stoffskiftet, og andre medikamenter kan gi småblødninger. Særlig i forbindelse med overgangsalderen kan du merke blødninger utenom mensen. Tidlige svangerskapskomplikasjoner.


Aktuelt hos kvinner i fertil alder og inntil ett år etter menopause hos kvinner under år. Svangerskapet er ikke nødvendigvis erkjent og må vurderes ved samtidig tretthet, brystspreng, hyppig vannlating også om natten, uteblitt menstruasjon, eventuelt kvalme. Var veldig plaget med blødninger utenom mensen selv,var hos legen men hun fant ikke noe galt på div. Mellanblödningar kan ibland vara ett symtom på en könssjukdom eller någon annan infektion i underlivet. Klamydia är en könssjukdom som kan ge mellanblödningar.


Preventivmedel med hormoner kan göra att du får blödningar. Bortsett fra tegningsblødning som tegn på prematur fødsel hvor man kan gi rihemmende medikamenter for å stoppe fødselen, er det lite man kan gjøre for å stoppe en blødning. Ved morkakeløsning må man forløse barnet.


Men andre blødninger kan man ikke gjøre noe me annet enn å ta det med ro og unngå samleie mens blødningen varer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg