onsdag 15. mai 2019

Jerntilskudd barn

Gravide bør være forsiktige med å spise lever selv om dette er en god jernkilde. Lever kan gi for mye vitamin A under svangerskapet. Da er det bedre å ta et jerntilskudd.


Oppbevar alltid jernpreparat slik at barn ikke får tak i det. Vær oppmerksom på at jern i store doser kan være skadelig, spesielt for barn.

Barn over måneder trenger jern, men dette behovet dekkes normalt ved å gi jernberiket grøt eller mat som er naturlig rik på jern. Blodgivere anbefales derfor å ta jerntilskudd og spise sunn mat rik på jern for å gjenoppbygge. Barn mnd til år: mg jern Barn 6- år: mg jern Gutter – år: mg jern Jenter – år: mg jern. Se ernæringsekspert Linn Anne Bjelland Brunborgs meny-eksempler som dekker det daglige jernbehovet nederst i saken.


Mange foreldre er usikre på om de bør gi barna sine ekstra jerntilskudd. Alvorlig og langvarig jernmangel kan gi forsinket mental utvikling hos barn. Jerntilskudd er giftig i for høye doser, og skal derfor kun gis i samråd med lege og oppbevares utilgjengelig for barn.


Jern bidrar blant annet til normal kognitiv utvikling hos barn , i tillegg til normal dannelse av røde blodlegemer og hemoglobin.

Derfor er det viktig at alle får i seg den anbefalte dosen på mg jern daglig. For barn , kvinner og menn varierer anbefalingene avhengig av alder. Morsmelk inneholder de nødvendige mineraler barnet trenger, så for barn under måneder er ikke tilskudd anbefalt så sant ikke lege eller helsesøster sier annet. Dette gjør at doseringen blir annerledes.


Det er svært viktig å unngå overdosering av jerntilskudd hos små barn. Apotekene kan levere ut Niferex orale dråper uten resept, og det er ikke nødvendig med søknad om godkjenningsfritak. Tillatelsen gjelder til 01. En dråpe = mg = ml.


Jernbehovet øker i svangerskap, men ikke alle gravide behøver jerntilskudd. Det anbefales at alle gravide får målt ferritinnivå (jernstatus) ved første svangerskapskontroll, for å finne ut om tilskudd er nødvendig. Anemi grunnet jernmangel er vanlig og skyldes mangel på jern.


Uten nok jern kan kroppen ikke produsere nok hemoglobin, proteinet som lar røde blodlegemer frakte oksygen. Jernmangel anemi kan vanligvis behandles med jerntilskudd. Viser til oversiktsartikkelen av Ulvik R. Kosttilskudd med jern ved jernmangel (1), som beskriver effekten av jerntilskudd hos friske voksne forsøkspersoner med jernmangel. Jeg ønsker med dette rette fokuset på enkelte biokjemiske analyser og resultatene presentert i studien (1).


Jern kan hope seg opp i kroppen, og et for høyt inntak over tid kan være helseskadelig.

Gi derfor aldri jerntilskudd uten å ha fått testet jernstatus hos legen og påvist jernmangel. Her kan du laste ned og printe ut minibrosjyren Barn og jern. Vanligvis sjekker man hemoglobin 6-uker etter man starter jerntilskudd , og fortsetter med jern og jevnlige hemoglobinsjekker hver 8-uke deretter inntil man har en hemoglobin som ligger innenfor normalen korrigert for alder.


Deretter er det vanlig å fortsette med jerntilskudd 2-måneder til for å bygge opp jernlageret ytterligere. Det samme gjelder gravide kvinner, som kan få for lite jern til å holde tritt med økende blodvolum og behovet til det voksende fosteret. Mange kvinner trenger også mer jern når de ammer, og svært premature barn som drikker morsmelk blir også anbefalt jerntilskudd.


Jerntilskudd som inneholder lite jern som hemojerntabletter eller floradix er derimot lite farlig også for barn. Hilsen Bernt Rognlien. Jeg bruker minipillen som prevensjon og legen min har fortalt meg at jeg må ta den daglig til helt faste tider. Hvis jeg glemmer den en morgen, kan jeg ta den om kvelden? Niferex Dråper er et jerntilskudd i flytene form beregnet for barn over kg.


Med smak av appelsin. RELIS har tidligere funnet at klinisk erfaring tilsier at jerntilskudd tilsvarende 1mg toverdig jern daglig er tilstrekkelig til å korrigere jernmangel (10). Det har senere tilkommet studier som viser at også lavere doser enn 1mg kan være effektivt (113). Ved bruk av lavere døgndoser er det også sett bedre etterlevelse (112).


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg