fredag 10. mai 2019

Mammapermisjon og pappapermisjon

Les mer om pappapermisjon og fordelene ved å være medlem i Finansforbundet her. Vet du egentlig hva du har rett på som nybakt pappa? Foreslår nye endringer. Jobbsikkerhet og lønnsvekst. DU et Supergavekort på 7kroner.


Som mammapermisjon , er også pappapermisjon på uker.

For å ha rett til fedrekvote må både mor og far ha rett til foreldrepenger. Pappapermisjon kan far ta når som helst i perioden for foreldrepermisjon, med unntak av ukene før termin, samt de seks ukene etter fødsel. Dette kan være hvis mor er student og far jobber, sier Suzanne Brattheim, rådgiver i Sticos med fokus på lønn, trygd og pensjonvern, samt bakgrunn fra fire år i NAV, blant annet barnebidrag, foreldrepenger og ytelser til enslige forsørgere.


Forutsetningen er at både mor og far har rett til foreldrepenger. Det betyr at far ikke har rett på permisjon hvis mor ikke har opparbeidet rett til foreldrepenger. Denne forutsetningen markerer den største forskjellen mellom ordningene for pappapermisjon og mammapermisjon – men påvirker ikke de vanlige kravene til utbetaling av.


Hva med ferie og feriepenger? Du har rett til feriedager du har opparbeidet deg før permisjonsstart. Disse kan tas ut før du går ut i permisjon, eller underveis.

Du kan også overføre feriedager til neste år, men dette må dokumenteres av arbeidsgiver. Tar du ut ferie i permisjonstiden, mottar du ikke foreldrepenger i samme tidsrom. Oppstykket permisjon der arbeidstaker ønsker å være litt hjemme og litt på jobb og veksle på det som han selv ønsker faller utenfor regelverket. Arbeidsgiver kan si klart nei til et slikt uttak.


I de tilfeller der mor og far veksler på å ha foreldrepermisjonen, så anses det imidlertid som en sammenhengende permisjon. Ved prosent uttak er mødre- og fedrekvoten uker etter 1. Mer konkret vil det si uker ved prosent uttak, og uker ved 1prosent uttak, og uansett så lenge det ytes foreldrepenger fra folketrygden. Dette gjelder både ved fødsel og adopsjon.


Far eller medmor kan ta ut foreldrepengeperioden fra uke syv etter fødselen. Innloggede tjenester. Du kan logge på NAVs tjenester med ulikt sikkerhetsnivå.


Med MinID kan du sende meldekort, bruke arbeidstjenestene, sjekke utbetalinger m. Med BankI BankID på mobil, Buypass eller Commfides kan du i tillegg søke om ytelser, skrive til NAV og motta meldinger fra NAV. Arbeidsmiljøloven regulerer bare selve retten til permisjon fra jobben, og ikke utbetaling av foreldrepenger. Her finner du informasjon om om arbeidsmiljølovens regelverk for foreldrepermisjon, og hvordan du søker om permisjon. Har du rett til foreldrepermisjon har du normalt også krav på foreldrepenger fra NAV. Vi tar her utgangspunkt i 1 foreldrepenger over totalt uker.


Regelverket gir rom for både mammapermisjon , pappapermisjon og fellespermisjon.

Jeg er så forbanna. Er snart ferdig med min mammapermisjon , og far skal ta over. Nå har vi fri sammen , pga ferie , før.


Denne artikkelen er skrevet før navneendringen, og du kan derfor finne henvisninger til Infotjenester i artikkelen. Husk også på at regelverket endres jevnlig, og at regelverket som er omtalt kan være utdatert. For å være sikker på at du alltid har korrekt regelverk tilgjengelig, anbefaler vi et abonnement på faghjelp. NAV sjekker opplysningene mot det arbeidsgiver har oppgitt på skjema for inntekts- og skatteopplysninger. Permisjonen blir da stanset, og fortsetter igjen etter at ferien er avviklet.


Dersom det ikke er oppgitt tidspunkt for avvikling av ferie på kravskjema for foreldrepenger, vil du underveis i permisjonen likevel kunne stoppe denne. Dette er fullt lovlig og etter min erfaring ganske vanlig dersom arbeidsgiver ikke vil inngå avtale om overføring av mer enn de lovbestemte ukene. Det er etter mitt skjønn urimelig at noen i din situasjon ikke uten videre skal få avvikle ferien slik det passer best for den.


I tillegg er uker før termin forbeholdt mor. Resten av perioden kan mor og far dele (fellesperioden) Stønadsperioden ved adopsjon er uker med 1prosent dekningsgrad og uker med prosent dekningsgrad. Folketrygdloven §skiller mellom pleiepenger og graderte pleiepenger: a) Krav på pleiepenger i henhold til folketrygdeloven § 9-10.


Hendelse: Ditt barn har på grunn av sykdom, skade eller lyte et behov for kontinuerlig tilsyn og pleie, jf. Arbeidstaker har i gitte tilfeller lovfestet rett til permisjon. I andre tilfeller plikter arbeidsgiver å dekke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg