torsdag 30. mai 2019

Kan spedbarn få feber

Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.


C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Små barn får lettere feber enn voksne, selv ved mindre virusinfeksjoner.

Spedbarn kan ha feber uten å være syke, og de kan være syke uten å ha feber. Det viktigste er å følge med på allmenntilstanden. Mistanke om alvorlig sykdom.


Hvis du tror barnet ditt kan være alvorlig sykt, må du kontakte legen din snarest. Dersom du ikke får kontakt med legen, ta kontakt med legevakt. Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber.


Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen. Kroppen prøver å danne så mye varme at virus og bakterier ikke skal kunne overleve.

På denne måte kan man si at feber er med på å bekjempe sykdommen. Hva kan jeg gjøre, når barnet har feber ? Et barn (eller en voksen) med feber har bruk for mer væske enn normalt. Spedbarn rammes hardest og kan bli ganske medtatte med uttalt tung og hvesende pust.


Lungebetennelse - Infeksjon i nedre luftveier, hyppigst viral årsak hos barn. Gir ofte raskt høy feber , tungpust og nedsatt allmenntilstand. Urinveisinfeksjon - Vanlig bakteriell infeksjon i urinveiene. Hos de minste kan feber være eneste symptom.


En viktig hovedregel er at feber uten kjent årsak alltid skal konfereres med lege, og er en hyppig årsak til legekontakt. Med feber mener vi rektaltemperatur på over grader. Alle barn under tre måneder bør undersøkes av lege dersom de har feber , uansett allmenntilstan forteller Arden.


Det kan være fint å la barnet bruke den når det klør som verst. Den kan også gjøre barnet vant med busten i munnen, som er en fordel når man snart skal begynne å pusse barnets tenner. Det er et svært vanlig sykdomstegn, men ingen sykdom i seg selv.


Små barn kan lett få feber på °C, selv ved helt vanlige virusinfeksjoner. Allmenntilstanden er en mye viktigere indikasjon på hvor sykt barnet er enn selve feberen. Forskerne fant heller ikke denne gangen noe som tydet på at ankomst av tenner gir høy feber.

Ved feber bør foreldre eller andre ansvarspersoner først og fremst utelukke andre mulige årsaker til den økte kroppstemperaturen. Ca annenhver uke, noen ganger oftere, blir hun enda hvitere, får ringer under øynene og da kommer feberen alltid. Hun er gjerne i ok allmenntilstand og feber er maks 3 men har dårlig matlyst og kan ofte virke sliten. Ofte kommer feberen fredag etter bhg, og ofte etter dager der har skjedd mye(eks.julaften, nyttårsaften, etter lekelanosv). Får barnet feber eller diaré?


En lett forhøyet kroppstemperatur i forbindelse med tannfrembruddet er ikke uvanlig. Høy feber derimot skyldes andre forhold enn tannfrembrudd. Diaré skyldes ikke tannfrembrud men kan ha sammenheng med nye matvarer som introduseres eller være en reaksjon på alt barn i den alderen vanligvis putter i munnen.


Hvis feberen ikke er høy eller gir store plager, trenger du ikke å gi febernedsettende medisin. Barn som har hatt feberkramper før, kan få febernedsettende også før feberen blir høy, eller hvis feberen stiger fort. Særlig hos de minste barna kan det være vanlig med smerter i magen. Spedbarn har gjerne en umoden tarm, og smerter i denne forbindelse - og dette er kan være det som etterhvert blir diagnostisert som kolikk.


Babyer som får morsmelk kan også få smerter av noe mor har spist. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg