fredag 17. mai 2019

Relis gravid

Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


RELIS drifter i tillegg publikumstjenesten Trygg mammamedisin, der vi svarer på spørsmål om legemidler direkte til gravide og ammende, både via nettet og på telefon. Rådgivere ved RELIS Vest har spesialkompetanse innenfor legemidler til gravide og ammende, og enkelte har også tatt en doktorgrad innenfor feltet.

Gravide og ammende bør så langt mulig unngå eksponering overfor kjente allergener. Dersom paracetamol ikke hjelper nok, kan ammende også forsøke legemidler av typen NSAIDs (som ibuprofen). Gravide bør derimot kun bruke NSAIDs dersom legen har vurdert dette spesielt, men NSAIDs skal ikke brukes i tredje trimester. På samme måte som for alle andre, skal gravide og ammende kun bruke triptaner sporadisk. En betydelig andel av henvendelsene til RELIS Vest omhandler bruk av legemidler i svangerskap og ved amming.


Flere rådgivere ved RELIS Vest har spesialkompetanse innenfor dette feltet. RELIS får mange spørsmål om risiko ved bruk av SSRI under graviditet. SSRI er nå blant legemiddelgruppene med mest omfattende dokumentasjon for bruk hos gravide.

Til tross for data fra flere titusentalls eksponerte svangerskap er det fortsatt mye som er uavklart, og det er ikke enighet i fagmiljøene om disse legemidlene er fosterskadelige eller ikke. RELIS ble funnet å kunne påvirke legers terapivalg til gravide pasienter, noe som kan indikere at RELIS kan medvirke til rasjonell legemiddelbruk ved graviditet. Dette støttes også av forskning fra andre legemiddelinformasjonssentre (6). RELIS tar undervisningsoppdrag og arrangerer kurs og seminarer som gir tellende timer i spesialiseringen for leger og etterutdanningen for farmasøyter. Med utgangspunkt i konkrete henvendelser publiserer RELIS fagartikler i tidsskrifter og på relis.


Vil du følge med kan du abonnere på det månedlige nyhetsbrevet. RELIS har i år igjen gjort en bre oppdatert gjennomgang av spesiallitteratur og databaser om aktuelle legemidler til bruk hos gravide og ammende med pollenallergi, og konkluderer som tidligere. RELIS Vest SPØRSMÅL: Finnes det anbefaling vedrørende folatdose til gravid , ikke-epileptiker som står på lamotrigin (Lamictal), indikasjon bipolar lidelse?


Henvendelse fra sykehuslege. Utgiver: RELIS – regionale legemiddelinformasjonssentre Etablert for å bidra til rasjonell og riktig legemiddelbruk gjennom produsentuavhengig legemiddelinformasjon til helsepersonell. Flere studier har vist at manglende behandling eller tilbakefall av psykisk sykdom hos gravide i seg selv øker risikoen for komplikasjoner hos både mor og barn. Ubehandlet psykisk sykdom hos gravide øker risikoen for dårlig ernæringstilstan samt impulsiv og selvdestruktiv adfer blant annet med misbruk av rusmidler og selvmordsforsøk. Vi gir her en smakebit på spørsmål og svar fra tjenesten.


Preparatomtaler og pakningsvedlegg er ofte lite egnet som informasjonskilder ved legemiddelbruk til gravide og ammende. Spørsmålene er omformulert for å øke lesbarheten. RELIS publiserer derfor hvert år en oppsummering over aktuelle legemidler for systemisk og lokalbehandling til gravide og ammende med pollenallergi.


RELIS (regionalt legemiddelinformasjonssenter) i de ulike helseregionene får ofte henvendelser fra helsepersonell om bruk av legemidler hos gravide eller ammende kvinner.

Dette er naturlig, ettersom dokumentasjon av effekter av slik bruk ofte er svært mangelfull og etisk vanskelig å studere. RELIS driver legemiddelovervåking ved at de mottar bivirkningsmeldinger fra helsepersonell og vurderer årsakssammenheng mellom legemidler og symptomer. Basert på informasjon fra RELIS 1. Trygg Mammamedisin er en spørsmål-svar tjeneste som gir individuelle råd til gravide og ammende.


Allergi er en tilstand som skyldes overømfintlighet (hypersensitivitet) overfor stoffer som vi spiser, puster inn, får på øynene, får injisert gjennom sprøyte eller som kommer i kontakt med huden. Hypersensitiviteten fører til en unormal reaksjon fra immunsystemet, som er kroppens forsvarssystem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg