mandag 13. mai 2019

Høyt undertrykk betyr

Høyt blodtrykk øker risikoen for hjertesykdom, hjerneslag, nyresykdom og utposning på hovedpulsåren. Mange tror at de vil kjenne det dersom blodtrykket blir for høyt , men høyt blodtrykk gir deg vanligvis ingen symptomer. Det er undertrykket som er det farlige trykket, hvis det er veldig høyt. Overvekt øker sjansen for økt undertrykk. Høyt overtrykk og lavt undertrykk gir særlig risiko for hjertesykdom SS.


Ved lett forhøyet blodtrykk kan mange redusere dette ved livsstilsendringer, men noen vil også trenge legemidler. Du kan ha høyt blodtrykk i flere år uten å merke noe til det. Blodtrykk kan økes under graviditet. Enkelte p-piller kan i noen tilfeller øke blodtrykket.


Det betyr at du kan ha en økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk. Da er det ofte tilstrekkelig å endre til et sunnere kosthold og aktivitetsnivå for å holde blodtrykket stabilt. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Når det høye blodtrykket senkes, minskes denne risikoen betydelig. Et høyt blodtrykk over lengre tid kalles hypertensjon.


En økning i blodtrykket er en normal reaksjon som følge av f. At noen har høyt blodtrykk betyr altså at de også har høyt blodtrykk når de normalt sett ikke burde hatt det, for eksempel når de hviler. Når vi snakker om undertrykk , snakker vi derimot om relativt trykk. Relativt trykk, la oss kalle denne variabelen p r, er trykket i et spesifisert område minus trykket omgivelsene utgjør på det spesifiserte området. For å vite sikkert om du har høyt blodtrykk må du måle det, ofte flere ganger.


Leger bruker som regel en oppblåsbar mansjett rundt overarmen og et stetoskop som registrerer lydene fra pulsåren når den åpnes og lukkes. Hvor høyt skal undertrykket blir før man skal reagere? Vi vil forklare årsakene og symptomene i denne artikkelen, slik at du kan kjenne igjen om du har høyt eller lavt blodtrykk, og hvordan det kan behandles.


Lavt blodtrykk kan være genetisk og er mer utbredt enn høyt blodtrykk, spesielt hos tynne og unge kvinner. Bestill deg en legetime. Undertrykk over skal kontrolleres av lege.


Ta også med deg apparatet når du går til legen slik at dere kan sammenligne målingene på ditt og legens apparat. Oppgi høyt blodtrykk når du bestiller time. Et såpass høyt undertrykk vil slite ut hjertet ditt, og du kan ikke gå med det over flere år. Legen må vurdere å gi deg blodtrykkssenkende.


Normalt sett begynner man ingen behandling før verdien er høy. Den eneste helbredende behandlingen er at barnet forløses. Derfor settes fødselen av og til i gang. Det gis også blodtrykksbehandling.


Hvis trykket er svært høyt , vil medisinen bli gitt intravenøst. Preeklampsi betyr før eklampsi, noe som betyr at alvorlig svangerskapsforgiftning kan utvikle seg til eklampsi. Det finnes sjeldne lidelser (feokromocytom) som kan gi anfallsvis høyt blodtrykk.


I så fall vil man i tillegg plages med hjertebank, hodepine (begge disse faktorene teller ikke så mye, siden de er så vanlige å ha uten at det betyr noe), anfallsvis svette, anfallsvis angstanfall, samtidig diaré, og rødflammethet i huden. Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer. Dette er tegn på at hjertet er belastet.


Fylkesvis variasjon i blodtrykk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg