onsdag 15. mai 2019

Lungekreft med spredning til skjelettet

Kroniske og sterke smerter, ryggmargsskade med eventuelle lammelser, eller beinmargssvikt er følgetilstander til beinmetastaser som drastisk kan redusere livskvalitet og leveutsikter. Ved utredning for mulig spredning fra en kreftsvulst til beinvev er skjelettrøntgen ofte den første undersøkelsen. Spredning av lungekreft.


Lungekreft med spredning til skjelettet

Ubehandlet vil begge typer lungekreft nesten uten unntak spre seg til andre organer. Kreftsvulsten vokser inn i lymfe- eller blodkar, og sprer seg videre gjennom blod- eller lymfebaner. De vanligste stedene lungekreften sprer seg til er lymfeknuter, videre i lungene, skjelett , lever, binyrer og hjerne.


Lungekreft vil ubehandlet nesten uten unntak danne metastaser, på grunn av innvekst i lymfekar eller blodkar. Lymfogen spredning er den vanligste første spredningsvei. Grunnen til at Evenrud hadde kjent smerter, var at kreften hadde spredd seg til ribbeinet. Svulster i høyre overlapp drenerer vanligvis til øvre mediastinum. Det er uhelbredelig.


Lungekreft med spredning til skjelettet

Dersom kreftsykdommen sprer seg, kan den føre til smerter i brystkassen, heshet og svelgevansker. Dersom røntgenbildet tyder på lungekreft , skal det henvises til en spesialist. Femårs overlevelse er opptil blant opererte pasienter med tidlig oppdaget ikke-småcellet lungekreft , mens langtidsoverlevelsen er hos dem som har spredning.


Uten operasjon er prognosen ikke vesentlig forskjellig ved småcellet og ikke-småcellet lungekreft. For småcellet lungekreft er langtidsoverlevelse ved begrenset sykdom og ved utbredt sykdom er den 0–. Småcellet lungekreft , utgjør 15–prosent av lungekreft -tilfellene i Norge. I de fleste tilfellene er årsaken til kreftutviklingen røyking. Selv med tilbakefall og spredning , kan stadig flere av dem regne med å komme med i statistikken for både fem- og ti års over levelse.


Hverdagens normale rytme er det Elisabeth Eggum setter mest pris på og definerer som et meningsfullt, friskt liv. Grunnen er at det er lettere å fjerne en enkelt svulst på et sted av kroppen enn å fjerne en rekke svulster i mange ulike organer. Når en svulst har spredd seg, er det ofte også mange ørsmå svulster i for eksempel lunger, lever, hjernen og skjelettet som man ikke ser og derfor vanskelig kan utrydde med operasjon eller stråling. Av disse ble ekskludert, var allikevel operert, men uten at dette var registrert i Kreftregisteret, og pasienter fikk diagnostisert lungekreft først ved obduksjon.


Prognose ved lungekreft. For pasienter med tidlig oppdaget ikke-småcellet lungekreft som blir operert, er fem-års overlevelse opptil prosent. Langtidsoverlevelsen hos pasienter med spredning er på kun én prosent. Lungekreftbehandling blir stadig bedre, slik at pasientene får forlenget levetid.


Lungekreft med spredning til skjelettet

Forekomsten av lungekreft blant kvinner er økende. Kreftspredning til hjernen, hjernemetastaser, skyldes spredning av kreftsykdom via blodet til hjernen fra en primærsvulst beliggende et annet sted i kroppen. Cirka halvdelen av tilfellene er spredning fra lungekreft.


Han fortalte at kreften hadde spredd seg til skjelettet , og at det ikke var noe han kunne gjøre. Beskjeden jeg fikk, føltes helt absurd. Der fikk jeg snakket med en sykepleier som sørget for en time hos onkolog allerede dagen etter.


Lungekreft med spredning til skjelettet

Når forskerne så på overlevelsen hos menn med spredning etter median oppfølging på måneder, økte imidlertid overlevelsen med hele måneder fra median til måneder. Jeg tok med datteren min. Vi hadde regnet med en betydelig overlevelsesgevinst hos dem med spredning , men ikke så mye som måneder.


Også spredning til andre organer kan stabiliseres i lengre eller kortere tid. Selv pasienter med spredning til lunger og lever kan leve med dette i flere år. Hvilke symptomer gir svulster i skjelettet og hvordan oppdages disse? Spesielt svulster som er spredning fra en annen kreftsvulst i kroppen, gir sterke smerter. Enkelte svulster gir sterke smerter.


Andre svulster kan være uten smerter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg