onsdag 29. mai 2019

Jernmangel verdier

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Lave verdier er helt vanlige under og etter fødselen. Prøvetaking av ferritin.


Måling av s-ferritin gjøres ved hjelp av en blodprøve som analyseres i et laboratorium. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøven ferritin. Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen. I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk. Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk.


Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage proteinet hemoblogin (Hb) som frakter oksygen i blodet. Symptomer på jernmangel. Tegn på jernmangel hos eldre barn kan ofte være litt vanskelig å se. Det kan være vage og diffuse tegn som blant annet trøtthet, blek hu nedsatt matlyst og fysisk yteevne og hyppige infeksjoner, sier ernæringsekspert Bjelland Brunborg. Hvem er mest utsatt for jernmangel ? Bruk av vanlig spiral vil ofte øke menstruasjonsmengden, mens en hormonspiral vil redusere blødningene.


Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel, folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet. Anemi grunnet jernmangel er vanlig og skyldes mangel på jern. Uten nok jern kan kroppen ikke produsere nok hemoglobin, proteinet som lar røde blodlegemer frakte oksygen.


Kroppen har evne til å opprettholde en konstant jernmengde i blodet. Dersom inntaket av jern reduseres, vil leveren, som er kroppens største jernlager, forsyne de røde blodlegemene med jern. De selges reseptfritt på apotek og fås både i lave doser (9-mg) og høye doser (1mg). Spesielt om du velger et tilskudd med høyt jerninnhol kan det gi bivirkninger som kvalme, magesmerter, hard eller løs mage. En økning til mer enn fem ganger øvre referanseverdi betyr alvorlig jernmangel.


Man ser derimot også økte verdier når blodlegeme produksjonen er økt, f eks pga at blodlegemer ødelegges av forskjellige årsaker (hemolytisk anemi), eller pga kreft i benmargen (polycytemia vera). Forhøyede verdier sees ved inflammasjon pga. Selv om behandling med jern har vært i bruk i flere hundre år, var det omdiskutert frem til det 20.


Dersom utøveren har nedsatt arbeidskapasitet over en lengre periode, eller har andre symptomer på jernmangel , bør lege eller ernæringsfysiolog kontaktes for en utredning. Dette gjøres ved hjelp av en blodprøve, der funn av nivåer av jern i blodet som er lavere enn referanseverdiene vanligvis bekrefter en diagnose. Ferritin skal ikke være under for kvinner. Ved jernmangel er det vanlig at ferritinlageret går tomt først, lenge før hemoglobinlageret. Man kan derfor ha lav ferritin og normal hemoglobin en stun deretter vil også hemoglobinen synke.


Høye verdier med 1 transferrinmetning ses ved jernforgiftninger. Ferritin består av et kuleformet proteinhylster (apoferritin) som kan binde jern, og som derved lagrer jern i kroppen. Noe av ferritinet lekker ut i blodet, og mengden av ferritin i blodet korrelerer godt med kroppens jernlagre. Verdier under μg i serum hos kvinner og μg i serum hos menn kan oppfattes som tegn på jernmangel. Men jernmangel er ikke et entydig begrep.


Ved bruk av anbefalte preparater vil man kunne merke bedring av symptomene i løpet av de første dagene (3). Høyere verdier sees ved p-pillebruk. Gravide kvinner har også høyere konsentrasjon, opp til høyere verdier sees i 3. Produktene inneholder jernsalt, og kan gi noe mer bivirkninger enn lavdose jernpreparater.


Niferex kapsler er ett unntak,siden jernet er pakket inn i kapsler som ikke løser seg i magesekken. Ligger konstant under min. Duroferon siden da (uten at det får opp nivået til normalnovået).


Jeg har pussig nok aldri opplevd at dette har en negativ effekt på min prestasjonsevne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg