mandag 19. desember 2016

Gave fra barnebarn

Tidligere måtte man betale arveavgift til staten for arv fra foreldre til barn og barnebarn. Arveavgiftsloven ble opphevet fra 1. Barnebarna har etter arveloven ikke rett til arv etter besteforeldrene, bortsett fra hvis den av barnebarnas foreldre som er livsarving, er død. Fridays, og mange, mange flere.


Vi har fått vårt første barnebarn , og snart står dåpen for tur.

Hvor mye er det vanlig at besteforeldre gir til barnebarna i dåpen? Kan legge til at vi har selvsagt gitt gave og i tillegg kjøpt litt barneutstyr - har god økonomi, men siden dette er vårt første barnebarn er vi litt usikre på hvor. I som sitter i uskiftet bo, har ikke lov til å gi bort fast eiendom eller gi andre relativt store gaver , uten samtykke fra arvingene.


Dette står iarveloven § 19). Begrensningen gjelder også salg av deler av boet som har element av gave i seg, det vil si billigsalg av hytte eller andre verdier. Store gaver kan ikke gis bort.


Vi lar ham være anonym for ikke å ødelegge en eventuell overraskelse som kommer under treet. Du må opplyse om alle gaver på mer enn 10.

Hver av foreldrene kan gi bort et fast årlig beløp til barna som gave uten å bli arveavgiftsbelagt. Fribeløpet for gaver er halvparten av folketrygdens grunnbeløp ved inngangen til kalenderåret, det vil si 41. Ubrukte fribeløp kan ikke overføres til neste år. Er gaven et avskrivbart driftsmiddel, f. Gaver fra næringsdrivende.


Det skal ikke sendes inn en arve- eller gavemelding til Skatteetaten lenger. I skattemeldingen skal du oppgi om du har fått arv eller gave på over 100. Hvis bestemor og bestefar vil vente med å gi fra seg arven til de dør, kreves litt planlegging: Dersom barnebarna skal motta arv fra besteforeldre, må foreldrene gi avkall på arv. Når du gir avkall, fordeles arven til barna dine som om du selv hadde falt fra.


Du kan gi avkall på hele eller deler av arven, men andelene må være like store. Farmor og farfar her gir billigere gave enn mormor og morfar. Ikke fordi de er kjipe, fattige eller noe. Men farmor og farfar har nesten barnebarn ,mens mormor og morfar bare har to.


Derfor sier det seg selv at det ikke blir like dyre gaver fra ene siden enn andre. Forøvrig har våre fått flotte gaver som varer med farmor og farfar. Dersom dere er flere barnebarn , kan dere kanskje få tatt et gruppebilde av alle barnebarna ? Advokat Gil anbefaler alltid at det opprettes et gavebrev, helst i kombinasjon med testament, ved utdeling av gaver og forskudd på arv.

Man bør også ta stilling til hvilken verdi som skal legges til grunn for arveforskuddet. Er det verdien da gaven blir gitt, eller er det verdien på dødstidspunktet, altså med verdioppjustering? De bodde nært oss, og hadde derfor ingen reiseutgifter.


De hadde mange barnebarn , og en helt alminnelig arbeiderklasseøkonomi. Er gaven overføring av driftsmidler eller gjenstander fra giverens næringsvirksomhet, skal giveren behandle gaven fullt ut som salg (uttaksbeskatning). Du kan ikke gi bort store gaver ( gaver som står i misforhold til formuen i boet) uten at arvingene går med på det.


Her er det endringer i pliktdelsarven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg