onsdag 7. desember 2016

Sjekke føflekker fastlege

Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester. Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på.


Ta en titt både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen. Snart kan du sjekke dine føflekker – uten henvisning fra fastlege. Hudlegen vil da sjekke føflekkene dine og vurdere videre behandling hvis det er aktuelt.


Du slipper å gå til fastlege for henvisning først, noe som sparer tid. Alle bør ha et forhold til sine føflekker. Les mer om hva du bør se etter når du sjekker føflekkene dine.


Hudlegen syr ved behov noen få sting, som du kan komme tilbake og få fjernet uten ekstra kostna evt kan dette gjøres hos fastlege. På konsultasjonen får du beskjed om hvor lang tid det må gå før stingene kan fjernes. Det kan være lurt å fjerne mistenkelige føflekker i god tid før solsesongen.


I dette arbeidet ble det lagt stor vekt på solbeskyttelse og jevnlig kontroll av føflekker. Studien hadde som mål å sammenligne hvor nøyaktig en sjekk av føflekker hos en fastlege er sammenliknet med hos en hudlege. Bilder av hudlesjoner med kjent årsak ble fremlagt for 1fastleger og 1hudleger. Følg med på føflekkene dine.


Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har. Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. En eventuell diagnose stilles ikke i apoteket, det er først etter videre undersøkelser hos lege at dette eventuelt skjer. Forekomsten av føflekkreft har økt hvert år i Norge.


Ved usikkerhet om en føflekk er ondartet er det viktig med en rask sjekk hos hudlege. Det er normalt å ha føflekker. Det finnes noen apper som hevder å kunne sjekke føflekkene dine.


Du kan også velge fastlege i en annen kommune enn der du bor. Personer som har flyttet innenfor Norge, og meldt flyttingen til folkeregisteret, kan få tilbake tidligere fastlege om de flytter tilbake til opprinnelig kommune innen tre år. Når du selv gjør et fastlegebytte på helsenorge.


Bryst og rygg er de vanligste stedene vi får føflekkreft. De med lys hud og mange føflekker er ekstra utsatte. I løpet av de siste årene er forekomsten av føflekkreft sjudoblet.


Ifølge Trude Eid Robsham i Kreftregisteret er det flere årsaker til dette. I tillegg bør, ifølge Tellum ved Aleris, alle menn over sjekke prostata. Kreft kan oppstå i en føflekk man har hatt lenge, eller på et nytt sted. Kvinner bør også sjekke brystene sine jevnlig selv, og vet du ikke hvordan man gjør det bør du få legen til å vise deg.


Det samme gjelder menn som bør sjekke testiklene sine, sier Tellum. Men uansett så er det enkelt å gi deg et råd på ditt spørsmål om du bør la lege sjekke dette. Svaret er ja, og begrunnelsen er at man som hovedregel alltid skal sjekke (mulige) føflekker man er i tvil om, og at det pr def er riktig med heller ti legebesøk for mye enn akkurat ett for lite, når det gjelder føflekker. Føflekkklinikken er en privat klinikk grunnlagt av Dr.


Samuel Nasrala som har utviklet ekspertise gjennom år med diagnose, behandling, oppfølging og fjerning av føflekker , føflekkreft, hudutvekster og hudforandringer. Jeg fikk sjekket noen føflekker hos hudlege for år siden, ingen har forandret seg etter det, kan jeg slappe av med det selv om jeg syns en ser litt rar ut. Han sa den ikke var farlig men kan han vite det helt sikker? Skal man sjekke nye føflekker som kommer eller er det vanlig med nye. Når slutter man å produsere nye?


Hensikten med kontrollene er å oppdage eventuelle tegn på tilbakefall eller spredning tidlig, samt observere andre føflekker eller hudforandringer. Kontroller kan utføres av fastlege eller behandlende lege, og de vil også fortelle hva man selv skal være oppmerksom på. Bytte fastlege - Min fastlege.


Her kan du finne fastlegen din, få oversikt over ledige fastleger og bytte fastlege. Du kan bytte fastlege to ganger per kalenderår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg