mandag 12. desember 2016

Normalverdier barn

Normalverdier barn

Bakgrunnen for dette var blant annet kommentarer om at den “gamle” tabellen kunne se ut til å angi for høye normalverdier for blodtrykk i noen aldersgrupper. Under fremgår strategi og betraktninger da tabellen ble laget. Blodtrykkstabellen er laget som et redskap for å fange opp hypotensjon og hypertensjon hos barn.


Man ser for eksempel at de foreslåtte beslutningsgrensene for diagnosen jernmangelanemi hos barn for hemoglobin i retikulocytter (CHr) ligger langt inn i de publiserte referanseområdene for analysen. Normalverdier frå Vestfold-undersøkinga. Det er difor prisverdig at det blir gjort forsøk på å etablere normalverdier i den norske befolkinga. I tabellene nedanfor viser vi ein del normalverdier frå arbeid gjort ved Sentralsykehuset i Vestfold.


Truende lavt stoffskifte eller subklinisk hypotyreose er en omstridt tilstand. Per definisjon måles normale stoffskiftehormoner (tyroksin), forhøyet stoffskifte stimulerende hormon (TSH) og det foreligger ingen symptomer eller tegn på lavt stoffskifte. Tyreoideastimulerende hormon, thyrotropin, tyreotropin.


Indikasjoner Mistanke om hypo- eller hypertyreose. Kontroll under behandling med tyreoideahormoner eller tyreostatika. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Leger måler blodtrykk ved svært mange ulike sykdomstilstander fordi det sammen med puls sier noe om sirkulasjonen til pasienten. Friske personer uten spesiell risiko trenger ikke måle blodtrykk, men hvis du er overvektig, røyker eller har andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom bør blodtrykket sjekkes, råder Sollien.


Tolkning Kreatininkonsentrasjonen er sterkt avhengig av muskelmasse og væskebalanse. Forhøyede verdier sees ved nyresykdommer, postrenale avløpshindringer, ved dehydrering og etter inntak av større mengder, især kokt, kjøtt. HbA1c er en langtidsprøve som gjenspeiler det gjennomsnittlige blodsukkeret de siste - uker før prøvetakingen.


Man måler den andel hemoglobin som har bundet sukker til seg. Barn under 4–måneder kan undersøkes på en benk med mor eller far stående i nærheten. Småsnakk gjerne til babyen. Vet dere om en tabell med normalverdier for blodtrykk hos barn ? Eller er det en tommelfinger regel for hva som er normalt i forhold til barnets alder?


Skjemaet legger ved informasjon om din datamaskin. Dette er kun teknisk informasjon med tanke på support, og kan ikke spores tilbake til deg som person. For biologiske mål defineres vanligvis normalverdier som dem man finner hos av en frisk befolkning, dvs. Høy lungefunksjon oppfattes ikke som sykelig, og man velger derfor heller å definere nedre 5-prosentil som nedre normalgrense.


Svak gråt, sutrete Klynkete og irritabel Reaksjon på foreldres stimuli Stopper å gråte eller er fornøyd Veksler mellom gråt og ro Liten eller ingen endring i atferd Våkenhet Hvis våken: holder seg våken Hvis sover: vekkes lett Våkner, men lukker øynene raskt eller våkner bare på kraftige stimuli Sovner. Hva er optimale kolesterolverdier? Og er de optimale kolesterolverdiene like for alle? Hvor høyt kolesterol du kan tillate deg er avhengig av din alder, kjønn og andre faktorer som blodtrykk, vekt, røyking, kosthol aktivitetsnivå og eventuelle andre sykdommer og medisinbruk.


En referanseverdi sier noe om hva som er normal mengde av et stoff i blodet. Måten man har funnet disse verdiene er at man har målt en lang rekke friske personer for forskjellige stoffer som man finner i blodbanen. Pulsfrekvensen i hvile (hvilepulsen) er hos friske voksne 50–8 hos barn 90–1og hos spedbarn 130–150.


Normalverdier barn

Individer med god kondisjon har en lav pulsfrekvens (50–65) i hvile, men kan prestere en maksimalfrekvens på omkring 2under store anstrengelser, avhengig av alder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg