tirsdag 12. november 2019

Kikhoste flere ganger

Hvis det i en barneinstitusjon er barn med kikhoste , må ikke andre barn under år få adgang dersom de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinert ganger med fire ukers mellomrom. Er barna over år, kan de godt opptas selv om de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinerte. Foreldrene skal likevel underrettes om smitterisikoen. Ved å vaksinere gravide kvinner i siste halvdel av svangerskapet, vil kvinnen lage antistoffer mot kikhoste som overføres til fosteret i slutten av svangerskapet.


Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen. De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år. Det kan ta fra flere uker, til måneder, å bli frisk. Om man ikke vaksinerer seg på nytt, kan man få kikhoste i voksen alder.


Disse anfallene kan opptre 30- ganger pr. Deretter kommer en flere uker lang sykdomsperiode der en har kraftige. Hos uvaksinerte varer sykdommen i 6-uker eller lengre. Symptomer Den smitter ved dråpesmitte (hoste). Spedbarn er mottagelige for kikhoste fra fødselen.


Osteoporose øker risikoen for ribbeinsbrud og høy alder medfører risiko for intrakranial blødning ved hosteanfall. Generelt rapporteres det flere komplikasjoner hos voksne enn hos ungdom. I sjeldne tilfeller kan et spedbarn ta skade av at det ikke har fått nok oksygen til hjernen. Bakteriene lever på slimhinnene i luftveiene, hvor de fremkaller alminnelige forkjølelsessymptomer (snue, heshet og hoste).


Etter hvert får man kraftige hosteanfall, noen ganger med en karakteristisk lyd ved innpust (kalt kiking). Anfallene kan føre til brekninger eller oppkast. Dette stadiet av sykdommen kan vare i flere uker eller måneder. Noen ganger ute av stand til å puste i flere sekunder etter et hosteanfall. Restitusjonen er imidlertid vanligvis rask, og tilbake til det normale i løpet av et par minutter.


Den første uken er symptomene vanligvis forkjølelseslignende, deretter følger det ofte flere uker med hoste. Hosten kan noen ganger være typisk anfallsvis med kiking og brekninger, men kan også være mer ukarakteristisk. Stadig flere tenåringer og unge voksne får kikhoste.


Smitter de uvaksinerte småsøsken eller egne barn, kan det få alvorlige konsekvenser. Smittetoppen kommer i vinter – skal du friske opp vaksinen? I Norge anbefaler derfor Folkehelseinstituttet at alle voksne skal vaksineres på nytt mot kikhoste hvert tiende år, siden antall tilfeller av kikhoste har økt de siste årene. Hos voksne og eldre barn viser kikhoste seg som en sta og langvarig hoste.


Hele prosent av all langvarig hoste hos voksne skyldes. Går du i flere timer uten hoste i det hele tatt? Ja styrker muligheten) Gjør hoste at du føler deg syk? En veldig positiv respons er vanlig ved kikhoste ). Har du noen gang hatt en hoste som dette før?


Nei styrker muligheten) Kjenner du noen andre med en lignende hoste? Kikhoste - når voksne rammes. Dette gir bare mening for noen med kikhoste. Selv om alle norske barn får tilbud om kikhostevaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, hender det en sjelden gang at noen likevel får sykdommen. Datteren har fått kikhoste (tror vi), og hoster vettet av seg hver morgen og kvel med det resultatet at hun kaster opp flere ganger etter disse kulene.


En ting er at det er kjedelig å skifte sengetøy og vaske gulv og bad flere ganger hver kvel men enda verre er det at hun blir så slapp og sli.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg