onsdag 27. november 2019

Kikhoste til tross for vaksine

Sykdommen regnes også som svært smittsom. Folketrygden yter stønad til kikhostevaksine til uvaksinerte eller delvis vaksinerte nærkontakter under år av person med kikhoste og til personer som har gjennomgått stamcelletransplantasjon (blåreseptforskriften § ). Finn laveste nettpris her. Det er ingen refusjonsordning for kikhostevaksine til andre.


Kraftig hoste med innånding, også kalt kiking, er et symptom på kikhoste. Som hovedregel blir man vaksinert ved og måneders alder.

I tillegg blir skolebarn vaksinert ved års alder. Risikoutsatte spedbarn kan få vaksine allerede ved måneders alder. Unngå nærdråpesmitte. Det er imidlertid vanlig at symptomene utvikler seg langsomt eller at diagnosen forsinkes av andre grunner, noe som fører til dårlig respons på behandlingen.


Kikhoste regnes som en svært smittsom sykdom. Bakterien fester seg til slimhinnene og produserer et toksin som irriterer og fører til slimdannelse. Europeiske studier viser at cirka prosent av alle tilfeller av kronisk hoste hos voksne er kikhoste.


Bakterien overføres gjennom luften via dråpesmitte fra personer som hoster.

Det er flere årsaker til at vi fortsatt har omløp av kikhoste på tross av et godt vaksinasjonsprogram, og viktigst er antagelig at beskyttelsen man får av vaksinen ikke varer mer enn noen år. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen. De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år.


Etter toårsalder har det ikke vært vanlig å vaksinere mot kikhoste – fordi sykdommen hos større barn er mindre plagsom og sjelden dødelig. Til tross for den utbredte bruken av kikhostevaksiner, har kikhoste gjort et comeback de siste årene. Det blir også anbefalt at voksne får oppfriskingsvaksine mot kikhoste hvert 10. Spesielt gjelder dette for helsepersonell, eller personer som omgås spedbarn. Kombinasjonsvaksinene Boostrix-polio og Boostrix inneholder bl.


En mor tar i dette nummer av Tidsskriftet opp en del aktuelle forhold om kikhoste hos spedbarn. Til tross for at over av norske barn vaksineres, har forekomsten av kikhoste økt de siste årene, spesielt blant tenåringer og voksne. Spedbarn er mottagelige for kikhoste fra fødselen.


Før vaksinasjon ble innført, fikk ca. De som har hatt kikhoste , vil være immune mot sykdommen i mange år. Motstandskraften (immuniteten) avtar først ved høy alder. Det tar sju – ti dager fra smitte til de første symptomene viser seg.


En av grunnene til dette kan være usikkerhet omkring hvordan og hvor godt vaksinen virker hos eldre, og hva slags pneumokokkinfeksjoner vaksinen har effekt mot. Når barnet er og måneder får det tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste , poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B på helsestasjonen.

Dette er årsaken til at vaksinen nærmest er virkningsløs, og dette er hovedforklaringen på et stadig økende antall utbrudd av kikhoste til tross for meget høy. Dersom man blir smittet med kikhoste til tross for at man er vaksinert, vil vanligvis sykdommen forløpe mildere enn om man ikke er vaksinert. Uansett vil ikke spedbarn være tilstrekkelig beskyttet mot kikhoste før de er rundt ett år, siden de trenger tre vaksinedoser, og i Norge vaksineres barn ved 3-, 5- og 12-måneders alder. Det tar 7–dager fra en er smittet til de første symptomene viser seg (inkubasjonstid).


Først kommer feber, hoste og rennende nese en ukes tid. I sjeldne tilfeller kan et spedbarn ta skade av at det ikke har fått nok oksygen til hjernen. Difteri dreper av 20.


Folkehelsa vet ikke hvorfor den farlige hosten blusser opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg