torsdag 28. november 2019

Oppkast feber og utslett

Hva er utslett med feber ? Utslett med samtidig feber skyldes vanligvis en infeksjonssykdom, oftest forårsaket av virus. Utslett med feber , veiviser Skabb stammer fra det latinske ordet scabere som betyr å rive. Feber bør behandles hos barn med påvirket allmenntilstand (uavhengig av grad av feber ) og ved feber over ºC hos ellers friske barn.


Feber skal alltid behandles ved alvorlige infeksjoner (encefalitt, sepsis, meningitt), ved risiko for utvikling av hjertesvikt og ved metabolske sykdommer som forverres av feber. Kan begynne med oppkast , men høy feber , svært nedsatt allmenntilstand og nedsatt kontakt med barnet vil også være andre symptomer.

Sykdommen kan også gi utslett , men gjør ikke alltid det. Nakkestivhet kan også forekomme. Sykdomsutviklingen er ikke vesentlig forskjellig hos større barn, men de kan også gi uttrykk for hodepine. Om du får utslett på grunn av en allergisk reaksjon overfor en medisin, oppstår de ofte på flere steder. I tillegg kan du få feber og føle deg sløv og trøtt.


Iblant får du leddsmerter, selv om dette er mindre vanlig. Trykker du på en petekkier, mister den vanligvis litt farge og blir lysere der du nettopp har trykket. Dersom det ikke er noen faretegn, kan utslett gå over av seg selv etter noen dager.


Utslett har ulike kjennetegn og symptomer, og noen opplever mer alvorlige symptomer enn andre.

Vondt i øret er også vanlig. Etter ½-dager kommer utslettet som ofte er tydelig med hissig rød farge i ansiktet, men med påfallende blekhet rundt munnen. Utslett finnes også i nakken, på overkroppen, i lyskene og rundt kjønnsorganene. Jo yngre barnet er, jo lettere blir det alvorlig dehydrert ved feber og oppkast , sier helsesøsteren.


Størdal forklarer at oppkast ved feber først kan bli farlig når det går utover væskebalansen. Ved kraftig og langvarig oppkast er særlig spedbarn under ett år utsatt, de har mindre reserver og blir derfor lettere uttørket, sier legen. Ved de fleste andre utslett vil utslettsprikkene blekne når du trykker på dem. Hvis en person er så stiv i nakken at hun ikke greier å sette haka mot brystkassa, kan hun ha meningokokksykdom eller en annen form for hjernehinnebetennelse. Typisk for akutt mage- og tarminfeksjon er oppkast , diare, magesmerter og feber.


Nøyaktig hvilken bakterie, virus eller parasitt som er årsaken til omgangssyken, påvises sjelden. Feber er et ledd i kroppens forsvar mot infeksjoner. En har feber dersom kroppstemperaturen er på 38°C eller mer målt i endetarmen. Høy feber er i seg selv som regel ufarlig. Barn får oftere og høyere feber enn voksne.


Virkelig høy feber er det først når temperaturen nærmer seg 41°C. Barnesykdom med utslett og feber som forårsakes av rubellaviruset. Det tar mellom to og tre uker fra man smittes, til sykdommen bryter ut. Når sykdommen bryter ut, får barnet gjerne lett feber samtidig som et småflekket utslett oppstår.


Utslettet starter som regel i ansiktet og sprer seg i løpet av et par dager til bryst, rygg, armer og ben.

At man kan kjenne en klump eller hevelse i abdomen, på halsen, brystet, bekkenet eller armhulene. Rickettsioser er en gruppe sykdommer som er forårsaket av Rickettsia-bakterier med varierende geografisk utbredelse. Rickettsioser deles vanligvis inn i to grupper: flekktyfusgruppen (epidemisk og endemisk flekktyfus) som smitter via lus eller lopper, og flekkfeber (bl.a. afrikansk flått-tyfus, boutonneusefeber og Rocky Mountain-flekkfeber) som smitter via flått eller midd.


ISW skrev: Jeg tenker at noe sentralt er at det er et rimelig forhold mellom hendelse og reaksjon. Hvis det har diare og oppkast kommer feberen fra en infeksjon i mageregionen. Man bør være litt ekstra oppmerksom hvis barnet har feber , og du ikke skjønner hvor feberen den kommer fra.


Ikke la oss berolige deg! Oppsøk en lege ved bekymring for egen helse. Nettsiden benytter cookies for å registerere besøksstatistikk.


Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen. Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg