mandag 18. november 2019

Kinesisk nyttår

Kinesisk nyttår blir feiret internasjonalt i områder med store befolkningsgrupper av etniske kinesere. Nyttåret fastsettes utfra den kinesiske månekalenderen, og derfor faller ikke det kinesiske nyttåret sammen med vårt årsskifte. Da går året over i et nytt, og de kinesiske stjernetegnene endrer seg fra grisens til rottas år. Feiringen av nyttåret varer i dager.


Nyttår i Kina blir feiret i hele landet, Hong Kong, Macau og andre land hvor kinesere utgjør en større del av befolkningen. I løpet av femten dagar feirar kinesarar verda over overgangen frå eitt år i den kinesiske kalenderen til eit anna.

Vi har Nordens største utvalg med lynraske leveringer! Velkommen inn og gjør ett godt kjøp, vi har alt. Vi lager telysholdere i kinesisk tradisjon! Hva: Lag telysholdere av appelsiner.


Utstyr: Telys, appelsiner, kniv. Hvordan: Skjær av toppen på en appelsin og skrap ut “innmaten”. Lag gjerne mønster på toppen, som å skjære sikk sakk på toppen. Kinesisk nytår anses for at være en stor helligdag for kinesere men også for etniske grupper som mongoler, koreanere, hmong og vietnamesere, som har været under indflydelse af kinesisk kultur i form af religion og filosofi og kultur i almindelighed.


Den kinesiske kalender er en lunisolarkalender.

I Kina benytter man i dag den gregorianske kalender, men den kinesiske kalender brukes fremdeles til markering av tradisjonelle helligdager, for eksempel kinesisk nyttår , Duanwu-festival og Månefesten. Overgangen fra ett år til et annet skjer ikke 1. Her kan du sjekke din fødselsdato og finne ut hva som er ditt kinesiske dyretegn. I Norge og land vi er vant til, starter alltid det nye året 1. Formålet med Jul og høytid ulike land å lære om likheter og ulikheter mellom den kjente julefeiringen i Norge, og ulike varianter rundt omkring i verden. I serien finnes også feiringene av kinesisk nyttår og indisk lysfest. Det går også an å reflektere rundt ulike praksiser knyttet til julefeiringen i Norge.


Mens vi feirer nyttår 31. Kinas nyttårsfeiring før i dag, 16. Ifølge , er dette fordi den kinesiske kalenderen er basert på lunisolarkalenderen som følger både månen og solens omløp. Vietnamesisk nyttår , Tết Nguyên đán eller berre Tết på vietnamesisk, er ei nyttårfeiring som fell på same dag som kinesisk nyttår , seint i januar eller tidleg i februar.


Mange av skikkane i kinesisk og vietnamesisk tradisjon minner om kvarande, men nokre av dei er særeigne for vietnamesisk kultur. Les dette innlegget for å finne ut alt om det kinesiske nyåret, nyttårstradisjoner og overtro. Det handler om å ta vare på og hylle stolte, kinesiske familietradisjoner. Alle kinesere jeg kjenner har et godt forhold til kinesisk nyttår , og de gleder seg alltid til denne uken i starten av februar.


Under kinesisk nyttår blir alle butikker og hus dekorert med rødt og gull, som er de offisielle fargene for Kinesisk nyttår. Disse fargene bringer hell og lykke. Også andre asiatiske folkegrupper som mongoler, koreanere og vietnamesere, som har vært påvirket av kinesisk kultur og religion, feirer denne høytiden.

Forskere tror at den er kildet fra tilbedelsen til guder og spøkelser på slutten av hvert år i antikk Kina. Men ritualene for tilbedelsen mistet delvis sine opprinnelige meninger over ti og har blitt mer som celebrasjon for å velkomme nyttår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg