onsdag 4. februar 2015

Årsaker til fattigdom

På 70- og 80-tallet tok mange fattige land opp lån fra industrialiserte land og Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Denne gjelden er en grunnleggende årsak til fattigdom. Hvert år betaler utviklingsland dobbelt så mye i nedbetaling av gjeld som det de mottar i bistand.


FATTIGDOÅ være fattig handler ikke nødvendigvis bare om å ikke ha råd til å dekke grunnleggende behov. Trengs det nye tiltak for å bekjempe fattigdom ? Når Norge i internasjonal sammenheng har utmerket seg ved å ha lav forekomst av fattigdom , er ikke forklaringen først og fremst at de særlige ordningene for bekjempelse av fattigdom har vært spesielt gode eller treffsikre i vårt land.

Når det gjeld to andre mulege årsaker til fattigdom , held Galbraith fram at dei ikkje berre er årsak til fattigdom , men også ei følgje av den same. Det er difor det er så vanskeleg å kome ut av fattigdommens vonde sirkel. Mangel på trena og utdanna folk, personar med teknisk erfaring og administrativt talent. Oppgaven tar for seg noen av årsakene til fattigdom , og det ses i tillegg på hva som kan gjøres for å forhindre dette problemet.


Nesten én milliard mennesker lever i ytterste fattigdom og sult. Problemet er størst i Afrika, men et land som India er både et nyindustrialisert land og har flest fattige i verden. Delvis er det ytre årsaker til u-landenes fattigdom.


Mange u-land har en fortid som kolonier.

Faktorer som fattigdom , undertrykkelse, okkupasjon, diskriminering og æresløshet nevnes som noen årsaker til terrorisme. Mindre fattigdom fører til lavere befolkningsvekst. Reduksjon av fattigdom , og økt tilgang til utdanning for kvinner har ført til at kvinner får færre barn enn tidligere.


Det er mange grunner til at antall barn har gått ne men hovedårsaken er sosial og økonomisk. Det er vanlig å skille mellom absolutt og relativ fattigdom. Absolutt fattigdom er å ikke være i stand til å dekke fysiske primærbehov som nok mat, klær og bolig.


Forhold både innad i landet og utenfor kan påvirke fattigdomsnivået. Vi kan kalle det nasjonale og globale årsaker. Av nasjonale årsaker til fattigdom er naturkatastrofer, militære konflikter og dårlig politisk styring. Hvis vi ser på globale årsaker , er gjelden utviklingslandene har til Vesten, et stort problem.


Den viktigste årsaken til fattigdom blant barn, er innvandring. Det sier finansminister Siv Jensen. Hun sier at venstresiden i politikken er for snille. Partiene til venstre reagerer.


Tallene lyver ikke: prosent av økningen i barne- fattigdom er innvandrere. Venstresiden sier de vil kjempe mot ulikhet og barne- fattigdom. Kan 2kroner per person få slutt på fattigdom ?

Det er mange og sammensatte årsaker til barnearbei men fattigdom er den overlegent største. Det er oftest desperate foreldre, som ikke vet hvordan de skal gi nok mat til alle neste dag, som velger å ta barna sine ut av skole og isteden jobbe. Gjere greie for globale skilnader i fordeling og levekår, forklare moglege årsaker til dei og drøfte korleis ein kan jamne ut skilnader mellom land.


Gje døme på teoriar om befolkningsutvikling og drøfte globale befolkningsforhold. Hjelpetilbudene til frivillig sektor er ofte et viktig supplement til det offentliges hjelpetilbu og de siste årene er det blitt lagt mer vekt på å gi den frivillige sektoren en mer sentral rolle i inkluderingspolitikken og kampen mot fattigdom. Det forskes for tiden mye på korrupsjon. De siste fem årene har det nærmest vært en eksplosjon i antallet empiriske undersøkelser av korrupsjon - ikke minst i den 3. Det er bra, for det betyr at vi begynner å få mer kunnskap om hvordan korrupsjonen arter seg i ulike samfunn og hva den fører til.


Slik kunnskap må vi ha når vi skal forsøke å bekjempe korrupsjonen på mest. Relativ fattigdom er fattigdom sammenliknet med en annen gruppe. Vi sier gjerne at de fattige husholdningene i Norge er fattige i forhold til andre husholdninger, noe som betyr at de blir holdt utenfor en del aktiviteter og goder som er vanlige her i landet.


Levestandarden blir altså sett i forhold til det samfunnet man lever i. Men det er også dårlig økonomi for landet. De fattige har ikke muligheter til å betale for utdanning og helse. Fattigdommen er et problem fordi mange lever dårlige liv.


Disse kravene kan være svært forskjellige avhengig av tid og sted. Begrepet fattigdom brukes ikke kun om enkeltpersoner eller grupper av mennesker, men også stater, land og administrative enheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg