fredag 20. februar 2015

Astma barn medisin

Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise. Hvilke medisiner som finnes på hvert trinn av astmatrappen, vil kunne variere noe fra barn til barn.


Behandlingstrinnene for astma hos barn er blant annet avhengig av alder, og de er forskjellige fra astmatrappen som voksne bruker. Man forsøker å skreddersy behandlingen slik at den er tilpasset det enkelte barns behov. Dette skrivet gjelder bruk av medisiner i behandlingen av astma hos ungdom (≥ år) og voksne.

Barn med mild astma opplever vanligvis hoste og piping en gang imellom, mens barn med mer alvorlig astma har oftere symptomer og kan ha fravær fra skolen. Barn under fem eller seks år kan ha problemer med piping og hoste, uten at dette skyldes astma. For eksempel kan spedbarn og småbarn bli tett i brystet når de er forkjølet.


Derfor er det viktig å skylle munnen hver gang du har tatt medisinen. Små barn kan drikke litt vann. Noen tar medisinen før tannpuss morgen og kvel både for å forebygge sopp i munnen men også som huskeregel for å ta medisinen. Kortison til inhalasjon hemmer ikke veksten hos barn ved anbefalte doser. Hos noen barn kan hoste være det eneste symptomet, og hosten er ofte verst om natten og tidlig om morgenen.


Andre symptomer kan være piping, surkling, pusteproblemer eller tetthet i brystet.

Hos eldre barn kan måling av variasjon i PEF-verdiene morgen og kveld i en 14-dagers periode, eventuelt før og etter inntak av medisiner , gi indikasjon på om astmaen er under kontroll. Her kan du lese mer om astmaanfall hos barn og når du bør oppsøke lege. Denne brosjyren er ment som en hjelp for dere som har et barn med astma , eller har mistanke om at ­barnet kan ha astma.


Som foreldre til et barn med astma er dere behandlere for barnet i samarbeid med det helsepersonell dere benytter. Hos den andre halvparten kjenner vi ikke årsaken til astma. Det ser også ut til at passiv røyking kan øke risikoen for astma hos barn. Det finnes bestemte yrker, f. Anslagsvis to til fire prosent av den voksne befolkningen og tre til elleve prosent av barna i Norge lider av astma.


Det er holdepunkter for at forekomsten øker. Milde former for astma hos barn forsvinner ofte før puberteten, men kan komme tilbake i voksen alder. Et viktig råd ved å forebygge at barn utvikler allergi og senere astma , er at de beskyttes mot passiv røyking For barn i såkalte høyrisikofamilier der arv ser ut til å spille en viktig rolle for utvikling av astma og allergi, anbefales det fortsatt å unngå allergener (røyk, dyr, muggsopp pga. fukt, midd mm) i hjemmemiljøet.


Over av barna og av den voksne norske befolkning har astma. Forekomsten er stadig økende, og man tror dette er knyttet til økende luftforurensning og inneklimaforhold. Ospecificerad astma : vid besvär utlösta av olika triggerfaktorer hos barn utan annan atopisk sjukdom eller hereditet för astma. Allergisk astma : då en IgE-medierad allergi utlöst astmabesvären. Infektionsastma är den vanligaste typen hos små barn och debuterar ofta före ett års ålder och växer ofta bort före års ålder.


Inhalasjonspulver tas ved hjelp av en inhalator, som er en liten plastbeholder fylt med medisin. Man puster inn medisinen fra et munnstykke som er festet til beholderen.

Medisin ligger i ferdige doser i inhalatoren. Barn i førskolealder, spesielt de under tre år, er en gruppe barn det er vanskelig å stille diagnosen astma og velge behandling for, sier professor og seksjonsoverlege ved Barneklinikken. Virusutløst luftveisinfeksjon kan hos noen barn feiltolkes som astma.


Astma kan vise seg som langvarig hoste. Totalbildet og effekt av medisiner bør vurderes kritisk i denne gruppen. Personer med mild astma har god prognose, og bare en liten andel utvikler alvorlig astma. Dette gjelder spesielt personer med astma som røyker.


Doseringstidspunkt kan individualiseres. Singulair som behandlingsalternativ til lavdose inhalasjonssteroider for mild vedvarende astma hos barn 6-år: Ikke anbefalt som monoterapi ved moderat vedvarende astma.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg