torsdag 12. februar 2015

Hva er det hvite på blåskjell

Blåskjell (Mytilus edulis) er en muslingart i blåskjellfamilien. Skallene på utsiden er blå til brunsorte, mens de innvendig er lyseblå og hvite. Blåskjellet består av to skjell som ved hjelp av to lukkemuskler åpnes og lukkes. Tipper at det tar deg minutter å lage… Det er noen ting du skal passe på når du tilbereder blåskjell. For det første, har du sanket de selv er det alltid lurt å sjekke blåskjellvarsleret (oppdateres hver fredag av Mattilsynet) for å se om blåskjell i ditt område er spiselige.


Så skal du sjekke om blåskjellene er levende.

Det er ikke bare torsk og annen hvitfisk som smaker best i vintermånedene. Også skjell og skalldyr er på topp nå når vannet er på sitt kaldeste. Norske blåskjell er utvilsomt i verdenstoppen. Da fortjener de også den beste vinen. En god match er vin fra Muscadet-regionen i Loire.


Bruk både reker, laks og dampede blåskjell. Riv masse parmesan over. Creme fraiche og oliven er nydelig på pizzabunnen. Strø ruccolasalat over ved servering.

For så vel øl som hvitvin hører med til blåskjell. Hva du velger, er en smakssak for kombinasjonene er faktisk like gode. Forutsatt at du velger riktig selvsagt. På ølsiden er det vanskelig å komme unna belgisk øl, og da er det snakk om såkalt hveteøl.


SIDE2): Grunnen til det er at blåskjell gyter om våren og sommeren, og i denne perioden mister mye av den gode smaken. Men nå som det er vinter har blåskjellene bygd opp energilagrene sine. Kakke på blåskjell. Unge blåskjell danner det svarte mytilusbeltet i stranden, nedenfor et område dominert av rur. Med alderen flytter de seg dypere ned.


Det tar tre år før de er fullt utviklet. De gyter om våren, og slipper egg og melke fritt ut i vannet. Larvene vil etter en tid fest seg på bunnen. De er meget tallrike.


På bakken legger det seg som et hvitt teppe, mens lufta er er det tusenvis av hvite små partikler. Mange på Øst- og Vestlandet har merket dette naturfenomenet de siste dagene, og diskusjonen. På gode steder kan det være flokker på flere hundre ærfugl som overvinter. I Trondheimsfjorden er det også mange ærfugl fra Østersjøen som overvintrer.


Tilsett chiliflak og stek til løken er myk. Løken skal ikke ha farge.

Ha opp i vin om du bruker og la det småkoke noen minutter til det meste har fordampet. Ha oppi blåskjellene, sett på lokk og damp til blåskjellene åpener seg (3-minutter). Det bugner av blåskjell i fiskedisken, men noen velger også å plukke sine egne. Da er det viktig å forsikre seg om at det er trygt å plukke de lokale skjellene. Les også: Trygg og sunn mat med blåskjell.


Siden blåskjell har en mild smak i seg selv, er det måten blåskjellene blir tilberedt på som avgjør hvilken vin vi bør velge. Hvit eller kvit (fra norrønt: hvít) , er en farge som består av alle bølgelengder av synlig lys. En fullstendig hvit overflate reflekterer alt synlig lys som treffer den, uavhengig av bølgelengde (av denne grunn kalles hvitt noen ganger for en akromatisk farge). Smaken endrer seg heller ikke noe særlig, men konsistensen kan føles annerledes, sier Gerar som kan fortelle at det hvite belegget gjerne oppstår hvis det har vært for høy temperatur i. I Nord-Norge er det nervegiften PSP. Hva er det verste som kan skje om man spiser.


Pass på selv Er du usikker på om du kan spise blåskjellene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg