torsdag 5. februar 2015

Svulst i hjernen overlevelse

Utbredelse og overlevelse. Hjernesvulster hos voksne deles inn i godartede og ondartede (kreft). Om svulsten er godartet eller ondartet har betydning for prognosen.


Svulst i hjernen overlevelse

Ung alder og fravær av spredning på diagnosetidspunktet er gunstig for prognosen. Det er også gunstig hvis hele svulsten fjernes fullstendig ved operasjon eller der det er minimal restsvulst etter operasjon. Dette er som regel avhengig av svulstens beliggenhet. Normal eller tilnærmet normal nevrologisk funksjonsstatus er gunstig.


Ulike genetiske markører kan være gunstige eller ugunstige. I den siste utgaven av Tidskrift for Den norske legeforening gis det en oppdatert oversikt over diagnostisering og behandling av ondartet hjernesvulst hos voksne. Tom Børge Johannesen i Kreftregisteret er medforfatter til artikkelen. Rask trykkøkning inne i hjernen (for eksempel hurtigvoksende svulst ) gir symptomer som hodepine, kvalme, oppkast, bevissthetsnedsettelse. Langsom trykkøkning inne i hjernen gir symptomer som hodepine om natten eller morgenen, ofte sammen med kvalme, brekninger, tåkesyn, svimmelhet eller ustøhet.


Det tas vevsprøver for å typebestemme svulsten, hvor dette er av betydning for å bestemme videre behandling. Klinisk nevrologisk. Noen godartede hjernesvulster kan bli veldig store som igjen fører til at de kan presse på nærliggende stukturer i hjernen , og på denne måten påføre skader i hjernen. Man regner derfor også godartede svulster som en type kreft, siden de kan påføre like stor skade som en ondartet svulst. Svulst heter tumor i det medisinske fagspråket.


Mange av svulstene er godartede og medfører en god prognose. Det finnes flere typer svulster som utgår fra vev i hjernen , i tillegg til metastaser (dattersvulster) fra andre kreftformer, som kreft i føflekk og testikkelkreft. Godartet eller ondartet svulst ? I Norge og internasjonalt skal også godartede svulster i hjernen regnes som kreft.


Neurinomer i hjernen er tumorer, der opstår uden på nerverne fra hjernen til ansigtet. Symptomerne afhængigt af, hvilken hjernenerve de sidder på. Vår lege skrev at dette var ikke farlig. Røntgenlegen foreslog kontroll MR om tre mdr.


Vi lurer på om det er en godartet hjernesvulst? Min mann er svimmel,har vanskeligere for å komme på ord og er mere trøt en vanlig. Selda (36) ble operert for ondartet svulst på hjernen. Da hun våknet etter operasjonen var hun lam i venstre side. Disse svulstene, som utgår fra hjernen , hjernehinner, hypofysen eller hjernenerver, sprer seg nesten aldri til andre organer.


Spredningssvulster (metastaser) Kreft som oppstår i et annet organ og sprer seg til hjernen. Preoperativ MR, aksial Tuten kontrast. Aksial Tmed kontrast. Postoperativ MR, aksial Tmed kontrast.


Bildene viser en svær parasagittal svulst som skyver hjernen til side. Hjernen er kroppens datamaskin som kontrollerer alt du gjør, både bevisst og ubevisst. Klasse består av alle som ikke er i klasse eller klasse her var median overlevelse måneder. Dette avsnittet beskriver kun de kreftsykdommer som oppstår fra hjernevevet (primære hjernetumorer).


Kreft i hjernen (sentralnervesystemet) kan oppstå fra alle celletyper eller strukturer som finnes i hjernen. De navngis etter det vev svulsten er oppstått fra. Svulster kan også utgå fra hjernens hinder (meningers) og kalles meningeom.


Svulster i hjernevevet kan være tydelig avgrenset fra omgivelsene, på samme måte som godartede svulster andre steder i kroppen. På samme måte som ondartede svulster ellers kan de også spre seg og vokse inn i omgivende vev, det vil si øvrige deler av hjernen og hjernehinnene. CT (computer tomografi) kan være tilstrekkelig for å påvise en svulst.


MR er med på å gi utfyllende informasjon. PET (positron-emisjon-tomografi) : Etter strålebehandling mot svulster i hjernen , kan det være vanskelig å se forskjell på forandringer som normalt følger med behandlingen (for eksempel arrvev) eller om det er en oppblussing av den opprinnelige svulsten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg