mandag 17. juli 2017

Fiskekaker utgått på dato

LES OGSÅ: Når kaster du mat utgått på dato ? Husk at det skilles mellom siste forbruksdato- og best før-merkinger. PAKK OG FRYS RIKTIG: Fryst kjøtt, fisk og grønt holder ikke evig. Før du fryser ned matvarene, er det også viktig at du sjekker at nedfrysingen skjer i god tid før maten er utgått på dato.


Er det da farlig å bruke legemidler som er utgått på dato ? Svaret må bli at det sjelden er noen sammenheng mellom produktkvalitet og utløpsdato, men fordi utløpsdatoen er en formell grense som regulerer legemiddelprodusentens ansvar, kan helsepersonell som bruker utdaterte legemidler også bli stilt til ansvar for konsekvensene.

Men ikke vær for kjapp til å hive mat utgått på dato når du oppdager den bakerst i skapet. Utgått melk kan fortsatt brukes. Jeg ville aldri funnet på å se på datostemplingen på mel.


Om boksen er gått ut på dato , så anbefaler vi at man da bruker litt mer enn hva oppskriften sier, eksempelvis rause teskjeer, legger hun til. Monica Langelan produktsjef for dagligvare i Idun, som produserer både Hornsalt og natron, sier til Dinside at de garanterer for kvaliteten på produktene frem til utløpsdatoen. Sistnevnte er hvor lenge produsentene kan garantere god kvalitet, men likevel er det mange som kaster varen etter den har gått ut på dato.


Det stemmer, og ifølge eksperten blir enkelte typer kjøtt bare bedre og bedre jo lengre du lar det ligge over dato. Ja, du kan spise kjøtt som har gått ut på dato - Mye kjøtt holder lenge hvis du oppbevarer det kaldt og. Melk kan holde lenger enn best før- dato , i hvert fall opp til dager etter det.

Så lenge melken ikke klumper seg, kan melk utgått på dato brukes til andre ting dersom man ikke ønsker å drikke den – for eksempel vafler, pannekaker, gjærbakst og grøt. Uansett, jeg tenkte ikke på å sjekke datoen før andre deigen hadde blitt mislykket, men det var altså utgått med 1-år. De fleste matvarer skal merkes med best før… eller best før utgangen av…. Datoen angir hvor lenge varen holder seg i uåpnet forpakning, uten å tape kvalitet eller andre spesifikke egenskaper. Hvis det er nødvendig å oppbevare matvaren på en bestemt måte, skal det i tillegg til dato også angis oppbevaringsmåte.


Pannekaker smaker alltid godt- og er en fin måte å få brukt utgått melk på. Server gjerne pannekaker med. Farsen sprøytes loddrett ned på middels varm stekepanne med brunet smør til middels store, runde kaker, som stekes pent brune på begge sider. Fiskekaker kan serveres med stekt løk, brunet smør, råkostsalat og kokte poteter, eller de serveres i brun saus med kokte eller stuede grønnsaker og kokte poteter. Det tryggeste er derfor alltid å kaste kosttilskudd som er utgått på dato.


Om du er redd for å bli syk av å smake på mat utgått på dato , kan du slappe helt av. Best før-merkingen av matvarer er først og fremst en kvalitetsgaranti, og har ingenting med mattrygghet å gjøre, forteller Anne Marie Schrøder i Matvett. Det betyr at produsentene setter en dato for når de kan garantere optimal kvalitet.


Kommer an på type øl og hvordan det er oppbevart. Alt med fett i (nøtter, mandler, kokos osv) kan harskne. Holdbarheten på disse er kortere enn for helfabrikata. Men du kjenner på smaken om det er harsknet.


Nøttemixen: er det tørket frukt i den, så tenk på at tørket frukt som er gammel ikke er anbefalt å spise pga sopp el.

Men på stadig flere av matvarene du får kjøpt i norske butikker står det ikke lenger siste forbruksdag. Det er ikke bra å spise harsk mat. I stedet står det Best før:.


Da er det opptil deg selv om du vil spise maten eller ikke, etter at datoen er utløpt. I dag spiser mange slik mat som er utgått på dato.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg