fredag 11. november 2016

Hormonforstyrrelser stress

Andullatietherapie vermindert pijn bij van personen met Chronische klachten. Få tilbake energien. Effektiv lydbok hjelper. Når du nærmer deg 50-årsalderen, opphører eggløsningene gradvis.


Du kommer derfor til å mangle hormonet gestagen, som blir dannet i forbindelse med eggløsningen.

Kortisol er et stresshormon som finnes naturlig i kroppen. Kortisolnivået stiger under stress og faller naturlig ned igjen etterpå, men dette fungerer ikke i folk som lider av alvorlig depresjon. Hos dem forblir kortisolnivået høyt. Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har undersøkt stresshormonet kortisol.


Et av de viktige stikkordene her er stress. Binyrene har en sentral rolle i stress -responsen med hormonene kortisol og adrenalin. Spesielt når stress -responsen er kronisk oppregulert, kan mange dominobrikker falle i hele det hormonelle systemet, og også psykisk, i nerve- og immunsystemet, forteller legen.

Hos unge kvinner er forklaringen på uregelmessige blødninger nesten alltid forbigående hormonforstyrrelser av tilfeldige årsaker. Noe stress kan være nok til at hormonene påvirkes og menstruasjonen blir uregelmessig. Også i årene før og rundt overgangsalder er hormonforstyrrelser den dominerende årsaken.


Vanligvis øker de nivåene av et kjemisk stoff kalt kortisol, som er forbundet med stress og utvikling av visse sykdommer. Nervøsitet, irritabilitet og andre plutselige humørsvingninger er vanlige med hormonforstyrrelser i løpet av menstruasjonen din og overgangsalderen. Det er også dokumentert at det øker risikoen for blant annet alvorlige infeksjonssykdommer, kreft og diabetes. Men stress kan også være positiv. Hvis du er utsatt for stress så vil kunnskap om stress og stressmestring gi deg bedre helse.


Stress -hormonene er verst. Hypofyseinsufficiens er en tilstan hvor der er nedsat produktion og funktion af hypofysens hormoner. Insufficiens betyder utilstrækkelig på latin. Sygdommen er sjælden med cirka 1nye tilfælde per år i Danmark, og er lige hyppig hos mænd og kvinder.


Gennemsnitsalderen, når sygdommen påvises, er cirka år, men den kan også ramme både børn og ældre mennesker. Innsendt spørsmål ­Heisann! Ofte vil de med problemer med skjoldbruskkjertelen klage over dårlig hukommelse og ha konsentrasjonsvansker.


Adrenalin er også noe som kan øke i situasjoner med utrygghet, stress og ubehag, og hvis dette blir et fast reaksjonsmønster i nervesystemet vil angsten alltid ligge på lur.

Dette er på grunn av redusert sekresjon av skjoldbruskkjertelhormoner som bremser ned mange funksjoner i kroppen. Det forteller professor Niels Erik Skakkebæk fra Rigshospitalets Klinik for Vekst og Reproduksjon i Danmark. Har du problemer med å få ned blodtrykket, bør du derfor unngå stress og finne ut hva som kan bidra til at du stresser ned. Ta deg tid til pauser hvor du er helt i ro, eller gå deg en rolig tur. For deg som bruker medisiner mot høyt blodtrykk, er det viktig at du tar disse regelmessig.


Med et slikt tidevannsnivå av stress i bunnen av begeret skal det mindre stress til for å få det til å renne over og sette i gang et hårtap av typen telogent effluvium som det så vakkert heter. Men på grunn av det allerede foreliggende stresset behøver altså ikke den utløsende årsaken å være så enkel å avsløre, sier allmennlegen. Vi bryr oss om ditt personvern. Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data.


Forskning tyder på at både arvelighe stress og virussygdomme spiller en rolle. Mange af dem der får struma og hormonforstyrrelser har været udsat for en særlig vanskelig tid lige inden forstyrrelserne tog til. Man mener derfor at stress også er en betydningsfuld faktor for struma og problemer med skjoldbruskkirtlen. Hormonforstyrrelser kan endvidere give hovedpine, migræne, eksemer, barnløshed m.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg