fredag 11. november 2016

Alfabetet bokstaver

God og myk matte som garantert blir populær blant de minste. Bokstaveringsalfabet, av og til misvisende omtalt som fonetisk alfabet , finnes i mange språkutgaver. For noen år siden var mine sønner med på en konkurranse om å finne bokstaver i naturen.


Yngstemann gikk siste året i b. Det var utrolig populært.

De gikk rundt med fotoapparat og fant både tall og bokstaver på de utroligste steder. Konsonanter og vokaler. Men det er flere lyder enn bokstaver i det norske alfabetet. Alle bokstavene er illustrert med skriveretning.


Pultstripene er utformet slik at de kan brukes til mange ulike ting – les mer under! Da skal vi også se på hvordan nye tegn er blitt plassert inn i alfabetet blant de bokstavene som fantes fra før. Arne Torp er førsteamanuensis i nordisk språkvitskap ved Universitetet i Oslo.

Klikk på bokstaven ! Aa blir alfabetisert som Å, noko som kan vere problemetisk med finske namn (som t.d. Maarit, Saari) i norske namnelister. Disse aktivitetsarkene med bokstaver har vi laget for å inspirere barn til å utforske alfabetet. Finn de gjerne frem dersom behovet for å roe ned leken melder seg, eller så er de supre for å aktivisere utålmodige barn. Adam, Bertil, Cesar för varje bokstav i alfabetet.


Ordet alfabet kommer fra de to første bokstavene i det greske alfabetet , alfa og beta. Les mer om gresk og nygresk De greske bokstavene brukes ofte som symboler og betegnelser innenfor matematikk og andre vitenskapsfag, se for eksempel pi π. Du kan velge om du vil søke i Alle kategorier eller du kan velge ett eller flere søkeområder fra menyen under. Jeg tegnet første bokstaven og de tegnet oppå. En stasjon hvor de satt og klippet ut ukas bokstav fra ukeblader eller aviser eller ark jeg hadde.


Sámi alfabehta – det samiske alfabetet. Bokstav - skriving (f.eks ved bokstav - eller orddiktat) krever at eleven mestrer både bokstavgjen- kalling og bokstavskriving. Historien bak alfabetets opprinnelse var at Jack Bauer fikk noe i halsen, og da måtte han for å redde 24-serien, hoste opp noen bokstaver og tall, men det var bare noen bokstaver som kom.


Lære barna bokstavene i alfabetet morsomme leker for å lære bokstaver i en fei Salt og kinderegg kan faktisk lære barnet å skrive bokstaver. Dette betyr ikke at barna skal drilles i alfabetet , men at de blant annet skal utforske og erfare bokstavers form, lyd og navn. Fargeleggingsark er en suveren aktivitet for å øve på bokstavene i alfabetet , i tillegg til at det er bra for å trene finmotorikk og kreativitet.

Nedenfor finner du alle bokstavene i alfabetet til å skrive ut og fargelegge. Alfabetet og vokalene. Hele det nordiske alfabetet med fargeglade gemene bokstaver. Taktil og konkret trening av bokstavene.


Gummiert underside. Lek med bokstaver og lyder. Se lenke til tegntolket versjon). Lesekorpset gir inspirasjon til å utforske alfabetet , og hjelper deg å finne lyder som hører til bokstavene.


De franske bokstavene. Ursprungligen fanns det flera varianter av det grekiska alfabetet , de mest betydande västgrekisk (chalkidisk) och östgrekisk (jonisk) grekiska. Her er Lesekorpsets.


Den förra gav upphov till det etruskiska alfabetet och sedermera det latinska alfabetet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg