onsdag 23. november 2016

Migrene med aura farlig

Kjære deg, Ut fra de opplysninger du gir meg er det relativt stor sannsynlighet for at dette dreier seg om migrene med Aura. Forekomst av migrene er spesielt høy i de mest yrkesaktive årene av livet, og rammer i særlig grad kvinner. Hva er migrene med aura ? Aurafasen oppleves på mange ulike måter. Det kan for eksempel være at man får synsfeltutfall, ser blinkende lys, får øresus, føler seg nummen i kroppen eller har vansker for å snakke. Folk med migrene forteller ofte at de blir lyd- og lysskye under anfall.


Et migreneanfall kan vare fra noen timer til noen dager. Noen opplever varselsymptomer like før et anfall. Dette kalles aura. Røyking, p-pillebruk og hyppige migreneanfall øker risikoen. Det ser også ut til å være en noe høyere forekomst av hjerneblødning hos personer med migrene med og uten aura.


Omtrent en tredjedel av de som har migrene vil få symptomer på aura før migreneanfallet. En såkalt aura før hodepinen kan gi plager som synsforstyrrelser, sanseforstyrrelser eller svimmelhet i alt fra fem minutter til én times tid. Avhandlingen viser også at personer som har migrene med aura har prosent høyere risiko for å utvikle tilstanden som kalles metabolsk syndrom, sammenlignet med de ikke plages av migrenen. Folk som har migrene med aura , har dobbelt så stor risiko for hjerneslag og hjerteinfarkt som andre migrenepasienter.


Det gjelder også unge mennesker som ellers er friske. Både migrene med og uten aura kan ha prodromalsymptomer, men mange merker ikke denne fasen i det hele tatt. Vanlige symptomer er forsterkete sanseinntrykk, uvanlig sult eller mangel på apetitt.


Du kan også føle deg spesielt tørst. Humørsvingningninger er vanlige, med nedstemthet, oppgløddhet, irritabilitet eller engstelse. Aura er et forvarsel om et migreneanfall. Forekomsten av migrene øker fra puberteten og frem til års alderen.


Omtrent prosent av alle kvinner og syv prosent av alle menn i Norge har migrene. Har lest litt på disse sidene, og finner ut at dette kan være migrene med aura. Plagsomme anfall av migrene med aura gjør yngre kvinner mer utsatt for hjerteinfarkt og hjerneslag.


Migræne med aura er en særlig variant af klassisk migræne. I perioden etter hodepinen føler enkelte seg utslitt, og de kan ha muskelverk. En aura er en forbigående neurologisk forstyrrelse af hjernens funktion. Typisk opstår en aura op mod minutter, før selve hovedpinen starter – så den er en slags forvarsel om, at hovedpinen kan være på vej.


Mange med migrenehodepine har også kvalme, oppkast, lydømfintlighet og lysskyhet. Aura utvikles vanligvis i løpet av 5-minutter, og varer sjelden mer enn en time. Et vanlig migreneforløp starter med en aura , som er helt ufarlig, selv om det kjennes ubehagelig.


Ofte er du samtidig kvalm og opplever at det er flimrer i synsfeltet. Noen mister synet på ett øye under anfallene, mens andre begynner å snøvle. Barnemigrene skiller seg også ut på en del punkter fra migrene hos voksne. Dersom du lider av migrene med aura , så ta ikke triptaner i aurafasen.


I denne fasen er nemlig blodkarene i hodet allerede sammentrukket, og triptaner vil krympe dem ytterligere og kanskje virke mot hensikten. Tilstanden øker altså risikoen for hjerneslag. Lidelsen klassifiseres, i henhold til Headache Classification Committee of the International Headache Societys internasjonale standard ICHD- i gruppen av primære hodepiner.


Migrene er plagsomt, men ikke farlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg