torsdag 3. november 2016

Blodtrykk 130 85

Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Det betyr at du kan ha en økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk. Da er det ofte tilstrekkelig å endre til et sunnere kosthold og aktivitetsnivå for å holde blodtrykket stabilt. Behandling av høyt blodtrykk er viktig for å redusere kardiovaskulære komplikasjoner som følger med tilstanden. Hvor ofte skal blodtrykket kontrolleres?


Når blodtrykket er normalt, og du ikke har plager, vil legen oftest kontrollere blodtrykket ditt med 6-måneders intervall.

Høyt blodtrykk er en vanlig og alvorlig karsykdom. I Norge har rundt av den voksne befolkningen høyt blodtrykk. Det er en myte at høyt blodtrykk har ikke noe med personlighet å gjøre, og det er ikke slik at folk med høyt blodtrykk er nervøse, hyperaktive folk. Du kan være en rolig og avslappet person og likevel ha høyt blodtrykk. Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer.


Fylkesvis variasjon i blodtrykk. Dette er tegn på at hjertet er belastet. Blodtrykket varierer noe i norske fylker, se fig 4.

Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket , altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene). Det er dette blodtrykket som måles på legekontoret. Det er til opplysning blodtrykket målt på legens kontor som benyttes ved beregning av risiko for hjerte-karsykdom.


Hvis du har hjertesykdom, diabetes eller nyresykdom, bør du ha enda lavere verdier, under 1. Det øverste tallet, den systoliske verdien, måler trykket i arteriene (pulsårene) når hjertet trekker seg sammen og pumper blodet ut i årene. Den laveste verdien, den diastoliske verdien, er trykket i arteriene når hjertet slapper av og fyller seg med blod. Men med alderen bliver ens pulsårer stivere og mindre eftergivelige. Derfor kan blodtrykket stige, og det er ikke unormalt at have et systolisk blodtryk omkring 1mmHg i års alderen.


Om høyt blodtrykk , forhåndsregler og behandling. Det er lavest når vi sover, og høyest når vi er utsatt for fysiske og psykiske påkjenninger. Sunt kosthold og noe vektnedgang vil nok ha positiv virkning på blodtrykket , så prøv å tenke på det. Gå turer, og når du handler prøver du å tenke på sunne varer. Velg heller kyllingkjøttdeig enn vanlig kjøttdeig for eksempel, og knekkebrød eller grovt brød.


Når blodtrykket økes i et barn, bør man alltid se etter årsakene, ta et ufarlig middel, som kan redusere trykket raskt og uten konsekvenser. Mannen min hadde en mycoplasma lungebetennelse som ikke gikk over, det var fortetninger i lungene lenge etter at han burde vært frisk. Symptomene ble stadig svakere, men de vedvarte i et helt år.


Jeg fikk litt noia, frisk og sterk mann i 30-åra, og han var veldi.

Les også: Treningsråd mot høyt blodtrykk. Forfatterne bak studien bringer også fram temaet om at blodtrykksmåling bør begynne i barndommen, spesielt hos overvektige barn. I would never have received this question a couple of years ago, before the Joint National Committee of the American Heart Association.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg