tirsdag 7. februar 2017

Fosterdiagnostikk

ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer. Fosterdiagnostikk er undersøkelser av et foster for å avdekke alvorlig arvelig sykdom eller utviklingsavvik. Av de siste er det erfaringsmessig ca.


For gruppen enkeltgensykdommer fører normale funn ved fosterdiagnostikk til at mange svangre unngår å velge abort. Nye metodar for fosterdiagnostikk har aktualisert debatten om kven som skal få tilbodet, når dei skal få det, og om kva dei skal få vite om dei genetiske eigenskapane og anlegga til det kommande barnet.

Angst og uro for at svangerskapet ikke utvikler seg normalt er ikke en indikasjon for fosterdiagnostikk , men det kan være en indikasjon for å vurdere ultralydundersøkelse. Undersøkelsene kan foretas ved ulike tidspunkter i svangerskapet. Bruk av fosterdiagnostikk er omstridt. Temaet er omstridt blant lovgivere.


Metoder som finnes er ultralydundersøkelse, fostervannsprøve og morkakeprøve (korionbiopsi). Man kan bruke genetiske undersøkelser av celler i fostervann eller fra morkaken, og blodprøver av mor. Diagnostikken er regulert ved Bioteknologiloven.


Det er også mulig å beregne risikoen for dette.

Det er kun ca av alle barn som fødes i Norge som har alvorlige utviklingsavvik eller sykdom. Skjema for årsrapportering fra virksomheter. I bioteknologilova står det at Formålet med denne lova er å sikre at medisinsk bruk av bioteknologi blir brukt til beste for menneske i eit samfunn der det er plass til alle. Dette skal skje i samsvar med prinsipp om respekt for menneskever menneskelege rettar og personleg integritet og utan diskriminering på.


Ein kan bruke genetiske undersøkingar av celler i fostervatn eller frå morkaka, og blodprøvar av mor. På dette grunnlag blir fosterdiagnostikk noe annet enn det som opprinnelig var meningen. Dette illustrerer at det ved fosterdiagnostikk også blir funnet tilstander som lar seg behandle, og hvor det kan være viktig å være forberedt på den behandling barnet trenger umiddelbart etter fødselen. Da har fostrenes skjelett vanligvis begynt å forkalkes.


Tilbud om fosterdiagnostikk gis i hovedsak til: Gravide som vil være år eller eldre ved termin. Ved fosterdiagnostikk skal kvinnen eller paret før undersøkelsen gis informasjon som blant annet skal omfatte at undersøkelsen er frivillig, hvilken risiko som er forbundet med gjennomføringen av undersøkelsen, hva undersøkelsen kan avdekke og hvilke konsekvenser dette kan få for barnet, kvinnen, paret og familien. Kvinner over år og kvinner med spesielle risikofaktorer får tilbud om fosterdiagnostikk i Norge.


Gravide tilbys kombinert ultralyd og blodprøve (KUB) for å estimere sannsynlighet for trisomi 1 og 21. Ved sannsynlighet over en grenseverdi anbefales morkakeprøve. Invasive prøver har en prosedyrerelatert abortrisiko på 5–. Før dette fikk gravide med indikasjon for fosterdiagnostikk enten tilbud om fostervannsprøve fra uke 1 eller utvidet ultralyd fra uke 16.


I dag er det slik at de fleste som får tilbud om fosterdiagnostikk , får det på grunn av aldersbetinget økt risiko for kromosomavvik.

Finn fosterdiagnostikk nå på Kensaq. Institusjoner som skal utføre fosterdiagnostikk , må ha godkjenning for dette og har plikt til å rapportere om sin virksomhet. Med fosterdiagnostikk menes undersøkelser av foster eller gravid for å påvise eller utelukke genetisk sykdom eller utviklingsavvik hos fosteret. For å få utført fosterdiagnostiske prøver og undersøkelser må det være en medisinsk indikasjon.


Er fosterdiagnostikk aktuelt bør det tidligst mulig i svangerskapet sendes en henvisning fra din jordmor eller fastlege til nærmeste Avdeling for medisinsk genetikk. Kvinner som er over år får fosterdiagnostikk for å sjå etter kromosomavvik hos fosteret. I Noreg kan kvinner ta abort før tolvte svangerskapsveke, men dersom det er noko alvorleg gale med fosteret, er det mogleg å ta abort fram til 22.


Det finnes en rekke tester og undersøkelser man kan gjøre når man er gravid. Noen tester får alle, slik som ultralyd. Mens NIPT og KUB- testene er forbeholdt noen få. Hva er fosterdiagnostikk , og hvem kan få hva?


Man kan også få tilbud hvis man selv har genetisk sykdom, hvis man bruker fosterskadelige medikamenter eller hvis man tidligere har fått barn med alvorlige misdannelser. I noen tilfeller kan man få utført fosterdiagnostikk uten at disse kravene er oppført, etter en totalvurdering. Lege eller jordmor kan gi mer informasjon om tilbudet.


Kristin Bøhle (CC BY-SA) Sist oppdatert 03. Denne lisensen gir deg rett til å dele og bruke dette. Forskning innen fosterdiagnostikk er også gjenstand for etiske spørsmål. Gjennom politiske og faglige forum, og også media, debatteres til stadighet mulige konsekvenser av fosterdiagnostikk og ultralyd.


NSFM ser på diskusjonene som viktige og avgjørende for å sikre en konstruktiv utvikling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg