onsdag 22. februar 2017

Lutefisk dampovn

Tilberedelse av lutefisk er litt myteomspunnet. Visstnok kan fisken forsvinne dersom man ikke passer på og ta den ut tidsnok. I følge ekspertene var forskjellen på dampovn vs stekeovn at du slipper alufolie og den kan stekes på kortere tid.


Lutefisk dampovn

I tillegg merket ekspertpanelet at fisken var fastere enn i vanlig ovn, og ville absolutt anbefale dampovn når en lager lutefisk. La fisken stå i opptil to timer for fastere fisk. Del fisken i serveringsstykker og legg bitene i en langpanne uten vann med skinnsiden ned.


Lutefisk lages aller enklest i dampovn , det er en ren forglemmelse at jeg ikke har lagt ut dette tidligere. Dryss godt med nykvernet svart pepper. Her er Fru Timian sin 10-trinns guide til perfekt lutefisk som er fast i fisken.


Gi lutefisken en sjanse! Velg ferdig utvannet fisk. Med mindre du har lyst til å tilbringe over to uker med vanning og luting av tørrfisk, er det en fordel å gå for ferdig utvannet lutefisk. Jeg pleier å velge en vakuumpakket, ferdig utvannet lutefisk.


Hver nordmann spiser minst ett måltid lutefisk i løpet av den etter hvert lange julesesongen. Fisken popularitet er dessuten økende. Lutefisk er imidlertid ingen ny rett på det norske matkartet. Og det er heller ikke mange som tør påstå at lutefisken, altså lutet utvannet, tørket fisk, er en norsk oppfinnelse.


Legg lutefisk med skinnsiden ned i en langpanne eller en stor ildfast form. Vask potet og kok dem i en kjele med vann til de er møre, ca. Stek bacon i en panne til det er sprøtt.


En oppskrift på tradisjonell lutefisk servert med godt tilbehør som ertestuing, bacon, sennepsaus og gode poteter. Her får du fremgangsmåten på lutefisk bakt i ovn og kokt i kjele, slik at du kan velge selv. Se film for hjelp til hvordan du lager lutefisk i ovn. Hverdagsfocaccia med ultrasunn aioli.


Dette flate italienske brødet kan spises uten smør på. Det passer godt med ost til, eller som tilbehør til gryteretter og gode salater. Du kan når som helst melde deg av e-postlisten.


Beregn ¾ til kg lutefisk pr person En neve salt Litt grovmalt pepper Varm stekeovnen til 2grader – ev. Det eneste jeg bruker rester av lutefisk til, er lutefisksufflé. Den smaker mildt av lutefisk , og selv folk som i utgangspunktet ikke liker lutefisk , synes det er godt.


Til suffleen passer grønne selskapserter, bacon i terninger, eggsmør og eventuelt poteter hvis suffleen serveres som hovedrett. Jeg fikk tak i et par flotte sider av Lofoten skrei, type lut, som tilsammen veide rundt kg. Kursdeltagerne samler seg rundt langbordet for å smake på kveldens første rett.


Mat blir det nok av. Moi benytter anledningen til å minne om at lutefisk , som det meste av julematen, også gjør seg i andre former, eller som restemat. Se hva andre sier Kyllingfileter er ofte en vinner, men mulig du også er litt lei av tørre fileter stekt i pannen?


Har du kombidampovn? Da er det være en god idé å bruke den til å steke juleribben. Det er ikke bare ribbe som blir bra i dampovn. Smalahove kan man også dampe! Men mer om det senere.


Her ser dere forresten teleskopskinnene, som gjør at du kan trekke ut hele stekebrettet før du løfter det opp. Veldig praktisk når man har stekeovnen under benken og ikke over (som jeg absolutt anbefaler å ha om man kan)! Den eneste måten å bli fortrolig med din dampovn på er å bruke den ofte og eksperimentere mye.


En siste utvei er å lage fiskesuppe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg