mandag 6. februar 2017

Kul i brystet

Kul i brystet hos kvinner er en hyppig årsak til kontakt med lege. Brystet består av melkekjertler, det vil si kjertler som etter barnefødsel utvikles til å produsere melk. I tillegg finnes varierende mengder med fettvev og bindevev. Kuler kan forekomme både i kjertelvevet og i fett- eller bindevev.


De fleste kvinner som søker lege på grunn av kul i brystet , gjør dette på grunn av egen redsel for at det kan være kreft.

For de fleste medfører dette at de søker lege straks. For noen fører kreftangsten til at de ikke søker lege før svulsten er blitt stor. Selv om risikoen er liten for at en kul er kreft, bør du ifølge Ryel undersøke deg hos en lege dersom en kul eller en forandring i brystet som ikke har en åpenbar årsak har dukket opp. Du kan ikke kjenne på en kul om det er kreft, og derfor bør du kontakte fastlegen når du kjenner en kul for å få undersøkt den nærmere, sier hun. Hva bør du gjøre når du kjenner en kul ? Det er viktig å prøve å holde hodet kaldt i dette.


På den ene siden er kuler i brystet hos kvinner svært vanlig. Så om du kjenner en kul , er sannsynligheten aller størst for at den er ufarlig.

Kuler som oppstår etter støt eller slag mot brystet. Harde støt mot brystet kan føre til at det brytes ned fettvev (fettnekrose på fagspråket) og gir en kul. Den kjennes som en fast, øm uregelmessighet i overflaten.


Dersom den oppstår etter et slag som forklarer skaden, kan du trygt se den an og det vil gå over av seg selv. Ved funn av kreft, vil behandlingen være avhengig av sykdomsutbredelsen. Aleris kan utrede pasientene fullstendig, og deretter henvise til riktig behandlingsinstitusjon. Rundt én av seks kvinner som blir diagnostisert med brystkreft, går til legen med andre symptomer enn kul i brystet , viser ny britisk studie. Disse kvinnene venter lenger med å oppsøke lege.


Få personer kjenner kvinners angst for kuler i brystet bedre enn Terje Wollan spesialist innen brystdiagnostikk og ultralyd med privatpraksis i Oslo. Alle kvinner vil i løpet av livet kjenne mistenkelige kuler i brystet. Hvordan vite om kul i brystet er ondartet?


Dette sliter også mange av oss leger med. Dersom du har kjent kulen på samme sted i flere sykluser uten at den har variert noe særlig i størrelse eller konsistens gjennom syklusen, kulen er hardt og sitter fast (lar seg ikke bevege i brystvevet den ligger i) så er det kreftmistanke. Brystkreft er kvinnens vanligste kreftform.


De fleste har hørt at brystkreft kan kjennes som en øm kul eller hevelse i brystet. Det er riktig, men noe mange ikke vet er at brystkreft også kan gi andre symptomer, blant annet: Brystet kan endre form og tyngde.

Brystvorten kan forandre seg (peke annerledes eller trekke seg innover). Når menn med kul i brystet blir henvist til Brystdiagnostisk senter ved Drammen sykehus har man som regel utført både mammografi, ultralyd og ofte finnålsaspirasjonscytologi (vevsprøve). Overlege Åse Tangerud ved Vestre Viken stilte spørsmål ved om det var riktig ressursbruk å gjøre så mange undersøkelser. Selve billedtakingen tar cirka fem minutter. Under undersøkelsen kler du av deg på overkroppen og står foran et røntgenapparat.


Brystet plasseres i røntgenapparatet og komprimeres mellom to plater. Dette kan være ubehagelig, men varer bare i noen sekunder og er helt nødvendig for å gi god bildekvalitet og lav stråledose til brystet. Sykliske smerter i brystene kan begynne opptil to uker før menstruasjonen.


Smertene kan tilta helt til menstruasjonen begynner og deretter bli bedre. Ikke-sykliske smerter kan være skarpe og brennende. Størrelsen og konturen på brystet endrer seg. Noen kvinner har bryster som ser ulike ut, og som har gjort det i mange år. Merker du derimot at det ene brystet begynner å se annerledes ut enn det andre, og at dette har skjedd i voksen alder, kan det være et tegn på brystkreft.


Reager hvis det ene brystet plutselig begynner å skifte form.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg