onsdag 3. desember 2014

Akutte magesmerter

Under en slik observasjon bør du ikke spise, og begrense væskeinntaket til vann, saft, selters eller annet mineralvann. Det kan dreie seg om mange ulike tilstander eller sykdom. Akutte magesmerter kan skyldes sykdom eller skade i ett av organene i magen. Hvis smertene er av mer langvarig art, og ikke akutt innsettende, kan du lese om generelle magesmerter.


Og hvis det gjelder et barn kan du lese artikkelen magesmerter hos barn.

Klinikken kan være annerledes enn hos voksne, symptombeskrivelsene ufullstendige, og små barn klager over vondt i magen ved mange ekstraabdominale tilstander, blant annet otitt, halsinfeksjoner og luftveisinfeksjoner. Se også magesmerter. Smertene kan også forårsakes av ekstraabdominal patologi (refererte smerter). De kan være murrende, verkende, skjærende eller stikkende, alt avhengig av årsak.


Magesmerter kan arte seg på forskjellig vis. Smertene er ofte ledsaget av andre symptomer fra fordøyelseskanalen, som kvalme, oppkast eller endret avføring. Cirka halvparten av de pasientene som innlegges sykehus for akutte magesmerter , blir imidlertid utskrevet uten at legene har stilt noen sikker diagnose.


I denne sammenhengen er legens viktigste oppgave å utelukke alvorlig sykdom som krever rask behandling.

Hvor sterke plagene er, sier imidlertid ikke nødvendigvis noe om hvor alvorlige de er. Det ligger mange forskjellige organer i mageregionen som kan gi smerter. Man skiller først og fremst mellom smerter fra magesekken og smerter fra tarmene.


For noen av disse er det viktig at du kommer tidlig til behandling. Det er mange årsaker til akutt oppståtte magesmerter. I en norsk studie kunne rundt av dem som oppsøkte allmennlegen for akutte magesmerter håndteres av legen selv eller sendes hjem uten videre tiltak, mens en firedel behøvde innleggelse og videre utredning i sykehus. En kvinne i 30-årene kom til legevakten med akutte magesmerter og vaginalblødning. Ved magesmerter hos kvinner i fertil alder må gynekologiske akuttdiagnoser stå høyt på listen over differensialdiagnoser.


En negativ graviditetstest ble i dette tilfellet avgjørende for videre håndtering og valg av sykehus. For å defineres som akutte skal de vanligvis være av mindre enn én ukes varighet. Akutt abdomen er en hyppig årsak til besøk hos fastlege og til henvisning til sykehus for vurdering hos spesialist.


Ved plutselig oppståtte magesmerter er det viktig å utelukke de tilstandene som må behandles med operasjon eller andre strakstiltak. Vondt i magen over tid. Mange sliter med magesmerter over en viss tid. Dersom du har kroniske magesmerter på grunn av sykdom henvises det til omtale av den enkelte sykdom. Forøvrig kan de råd som blir gitt her også ha effekt i slike tilfeller.


Dersom du plages med kroniske magesmerter og undersøkelser hos lege har avkreftet mistanken om sykdom må du prøve å finne ut om det er noe spesielt som utløser.

Vi skiller vanligvis mellom akutte og kroniske magesmerter. Alle som opplever akutt innsettende sterke smerter – enten fra brystet eller buken – bør raskt oppsøke lege for å avklare årsaken, sier Jørgen Valeur, lege og ph. Klinikk for Medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Forklaringen på magesmerter finner legen oftest ved å kombinere sykehistorien, en undersøkelse av pasienten og blodprøver.


Noen ganger kan også røntgenundersøkelser bidra til diagnosen. Vanlige røntgenbilder Et helt vanlig røntgenbilde av magen kan gi legen informasjon ved akutte og veldig sterke magesmerter. Som regel skyldes smertene sykdom i fordøyelsesorganene, men ikke alltid. Sykdom i kjønnsorganene, i nyrene og urinveiene, i de store karene på bakre bukvegg, blant annet hovedpulsåren, og til og med i bukveggen, vil ofte kunne beskrives som magesmerter.


Ved ribbeinsbrudd kan lunge punkteres og gi akutte pusteproblemer. Andre vitale organer i magen kan skades alvorlig. Pasientens tilstand kan raskt forverres.


Da kan få minutter fra eller til bli avgjørende for utfallet. En ufarlig tilstand med bevegelsesforstyrrelser og endret følesans i tykktarmen. Viser seg med symptomene magesmerter , vekslende avføring, hard mave eller diaré. Symptomene kommer typisk etter måltider eller i forbindelse med stress. Irritabel tykktarm er hverken ondartet, smittsom eller arvelig.


Den er ganger så vanlig hos kvinner som.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg